Jump to content

Van megoldás a demencia ellen?

2017. 07. 19. 14:00

60 év felett sajnos komoly problmémát okozhat a demencia, másnéven az időskori „elbutulás”. Éppen ezért, fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, és az egészséges életmód, mellyel csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata.

A demencia a szellemi képesség lassú hanyatlásával jár, kezdetben néhány dolgot elfelejt a beteg, később memóriazavar, majd egyre súlyosbodó értelmi leépülés következik be.Hátterében korábbi betegségek, érelzáródás, érszűkület, D-vitamin hiány is állhat. Komoly problémát jelent, hogy figyelem hiányában a demenciában szenvedő betegek, már későn kerülnek az orvoshoz, így a baj sokszor már súlyosbodik, mire megfelelő ellátásban részesülnek.

Fontos, hogy hatvan év felett, rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra, a vérnyomás, vércukorszint, koleszterinszint, a szív és érrendszer normál működésének vizsgálata elengedhetetlen, így ugyanis még időben kimutathatóak az elétérések, melyek a betegségek súlyosbodásához vezethetnek. A demenciára jelenleg nincs gyógyszer, azonban egyes kutatások szerint bizonyos életmódbeli sajátosságokkal csökkenthető a kialakulásának a kockázata.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A legfontosabb, hogy mindig fordítsunk kellő figyelmet a táplálkozásra. A vitaminban és ásványianyagban gazdag, koleszterinszegény táplálkozás segít megőrizni szellemi egészségünket. A zöldségben, gyümölcsben , halakban és fehér húsban gazdag étrend biztosítja a szervezet normál működését, pótolja az energiaszükségleteinket és memóriánkat is javítja.

Az antioxidánsok segítenek megkötni a káros szabadgyököket, így a daganatos betegségek kialakulásának a kockázata mellett, az időskori demencia ellen is hatásosnak bizonyulnak. A kávé, a jó minőségű vörösbor mind segít a szellemi frissesség megőrzésében, persze tudni kell mértéket tartani. A dohányzást azonban célszerű mellőzni, ugyanis egyes kutatások szerint, a dohányzás során szervezetbe jutó nikotin és egyéb káros anyagok, akár 80%-kal növelik a demencia kialakuláásnak esélyét.

Fontos, hogy ne engedjük, hogy agyunk „leépüljön”. Idősebb korban is szerepe van szellemi frissességünk megőrzésében, hogy mennyit olvasunk, kommunikálunk, tornáztatjuk elménket, különféle logikai, memória, illetve pl. sakk játékkal. Azok akik egész életük során kreatív tevékenységet folytatnak, vagy idősebb korban kipróbálnak valamiféle új hobbit, legyen akár festészet, zene, nyelvtanulás, bizonyítottan csökkentik a demencia kialakulásának esélyét, ugyanis agyukat ezáltal rendszeresen karbantartják. A kártyajátékok és a keresztrejtvények is segítségünkre lehetnek, egy kis szellemi tornához.

A mozgásról se felejtkezzünk meg, az egészséges életmód alapja a mozgásban gazdag életmód, nincs ez másként 60 év felett sem. Az úszás, séta, kocogás, jelentősen csökkenti a demencia kialakulásának esélyét. Jót tesz a gerincnek, az ízületeknek, segít megőrzini a mindennapos lendületet, frissen és fitten tartja a testet és az elmét is egyaránt.

Fontos, hogy időben gondoljunk arra, hogy milyen betegségekkel számolhatunk a kor előrehaladtával, igyekezzünk úgy élni, hogy amit lehet, tegyünk meg egészségünk és szellemi fittségünk megőrzése érdekében. Ha idős ember van a családban, beszélgessünk velük sokat, figyeljünk az apró jelekre, és a legapróbb elváltozás esetén is forduljunk orvoshoz.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)