Jump to content

Rossz szokás, esetleg komolyabb lelki probléma? Miért rágjuk a körmünket?

2017. 07. 11. 17:00

Ismersz olyan embert a környezetedben aki gyakran rágja a körmét, esetleg Te magad szenvedsz a körömrágástól? Aki azt gondolja, ez csak egy felesleges pótcselekvés, az nagyot téved. A felnőttkori körömrágás hátterében ugyanis komoly lelki problémák állhatnak.

Mi állhat a hátterében?

A körömrágás hátterében állhat stressz, belső feszültség, agresszivitás, a vélt vagy valódi igazságtalan bánásmód, mélyen elgondolkodtató dilemma. A körömrágás szinte bármilyen stresszes élethelyzetben, elgondolkodtató szituációban vagy munkahelyi nehézség hatására ránk törhet, és öntudatlanul a szánkba téved a kezünk bárhol és bármikor, anélkül, hogy ez tudatosan csinálnánk. A körömrágónak, a csúnya körmöket leszámítva, már fel sem tűnik a rossz szokásuk, környezetükben azonban mindenkinek szemet szúr a tevékenység, amit előfordul, hogy nem is hagynak szó nélkül.

A körmünk az evolúciós fejődés során végig az agresszió eszköze volt. Természetesen a mai civilizált társadalomban nem használjuk. Ezért jó esetben vágjuk a körmünket, rosszabb esetben lerágjuk. Körmünk feladata mindig is az agresszió kifejezése volt, az ősemberek szó szerint a körmükkel támadtak és ezzel védték is magukat. A köröm ugyanis megvédi az ujjakat a sérülésektől, valamint támasztó funkciója is van, ezzel a tárgyak megragadását, fogását is segíti.

A körömrágás a külvilággal szembeni feszültségek és agressziók külső megnyilvánulása. Szülőktől, tanártól, főnöktől, ismerősöktől, vagy éppen ismeretlenektől elszenvedett valódi vagy vélt igazságtalan bánásmód következtében az egyénben felszabadulnak olyan agresszív indulatok, mint a düh, a harag, a méreg, amit magában civilizált emberként el kell fojtania. Ebben az esetben kapcsol be a körömrágó reflexe.

Több,mint egy rossz szokás...

A körömrágást kényszercselekvésnek nevezzük, hiszen a körömrágás elsődleges célja a szorongás csökkentése. A rágók az adott pillanatban gyakran nincsenek is tudatában, hogy éppen a szájukhoz emelik a kezüket, annál inkább látja ezt a környezet, így mindenki számára egyértelművé válik, ha az ember ideges vagy stresszes és szorong. A körömrágás, rossz szokás, kényszercselekvés, mindenképpen azt mutatja, hogy kibillentünk a lelki egyensúlyunkból.

Mi a valódi oka?

A körömrágás oka a belső bizonytalanság, az idegesség, önbizalomhiány, szorongás, frusztráció, stressz, amiért nem tudjuk az adott helyzetet megfelelően irányítani, kézben tartani, nem tudjuk, vagy nem merjük magunkat megvédeni.

Ha te is hasonló gondokkal küzdesz, ha rágod a körmödet vagy egyéb kellemetlen szokásod van, gondold végig mi a kiváltó oka, ki, mi a feszültség és frusztráció forrása. Ha megismered a problémád valódi okát, és megerősödsz az önbizalomban, önbecsülésben, másoktól is pozitív megerősítésre tehetsz szert. A belső harmónia, a lelki egyensúly kihat a környezetedre is. Ha önmagaddal egyensúlyban vagy, a világ is kinyílik előtted. Ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz megküzdeni a problémáiddal, ne félj segítséget kérni környezetedtől, vagy pszichológus szakembertől.

 


(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com, flickr.com)