Jump to content

Az önbizalom lenne az út a boldogsághoz?

2017. 07. 04. 11:00

Van akinek egyáltalán nincs, másoknak kicsit több van, de olyan is van, aki jóval több önbizalommal bír, mint amennyivel kellene.Egyáltalán szabhatunk határt az egészséges önbizalom és már-már önimádat között?

Azoknak, akinkek nincs elegendő önbizalmuk sokkal „tragikusabbnak” tűnhet egy-egy szürke hétköznap, mint azoknak, akik megtanulják elfogadni önmagukat a pozitív és negatív tulajdonságaikkal egyaránt. Az önbizalom megerősítése nem megy egyik napról a másikra. Azok ,akik elfogadják önmagukat, egészséges önbizalommal rendelkeznek, sokkal boldogabb és kiegyensúlyozott életet élnek,mint azok, akiknek ez nem sikerül.

Felmérések szerint, 10-ből legalább 7 ember küzd önbizalom problémákkal, nagy többségük alul értékeli önmagát. Ha nincs önbizalmad, nem fogod jól érezni magad a bőrödben, ez pedig hatással lesz magánéletedre, családi, baráti, társas kapcsolataidra, munkádra, és a hétköznapokban is több negatívumot fogsz észrevenni, mint amennyire testednek-lelekdnek szüksége lenne.

Hogyan növelhető az önbizalom?

Ahhoz,hogy saját magaddal békében, egyetértésben, harmóniában, legyél el kell fogadni önmagad! Természetesen növelhető az önbizalom,de ez csak is rajtad múlik. Az embernek persze jólesik a környezete pozitív megerősítése, de gyökeres változást , csak önmagunk eszközölhetünk.

Ne félj önmagadtól!

Állj minden nap a tükör elé, nézz a saját szemedbe és ismételd el többször magadnak, hogy „Szeretem magam”, „Elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok”. „Bízom magamban.”, ugyanis minél többször hallja ezeket az agyunk, minél jobban elhisszük, egy idő után lelkünk megerősödik, és önbizalmunk is emelkedni fog, de ehhez szükséges, hogy higyjünk benne!

Ne másokhoz mérd magad...

A legnagyobb hiba, amit az ember elkövet, ha önmagát másokhoz hasonlítja. Minden ember más, van aki szebb, van aki okosabb, mindenkinek vannak hibái. Lehet, hogy az az ember, akit te tökéletesnek gondolsz, éppen rád irígykedik valamiért.

Nem ítélhetünk felszín alapján, főleg nem úgy,hogy ha ezzel magunkat értékeljük alul. Ezek ugyanis a kisebbrendűségi érzésedet fogják csak erősíteni, ami az önbizalomhiány egyik leggyakoribb jele. Persze vannak olyan tulajdonságok, képességek, melyekkel mások rendelkeznek, míg mi nem, de benned is van számtalan olyan külső, belső tulajdonság, ami csodálatossá, különlegessé, értékessé tesz. Gondoljuk végig, mik ezek, mondjuk ki, szemléljük meg magunkat. Lássunk a negatív érzések, gondolatok mögé. Sok ember valamiféle korábbi megrázkódtatás, atrocitás, lelki sérelem miatt válik önbizalomhiányossá. Tudatosítsuk elménkben,hogy a múlt, már elmúlt, és koncentráljunk a jövőnkre, tekintsünk rá afféle tiszta lapként, gondoljunk csak a szépre és a jóra, valamint a lelkileg feltöltő érzésekre, gondolatokra. És lássuk meg a szépet önmagunkban, kívül-belül.

Minden ember egyedi! Keresd meg az értékeidet!

Nincs a Földön még egy olyan ember, aki ugyanolyan lenne, mint Te. Még az ikrek között is találhatunk különbségeket. Mindenkinek más a szociális háttere, más körülmények között nevelkedett, más adottságokkal és képességekkel rendelkezik. Az életünk során a különféle hatások természetesen formálnak minket, és terelgetnek a megfelelő úton. Fogadd el az utad, legyél elégedett önmagaddal, mindazzal, amit eddig elértél.

Fontos, hogy legyenek kitűzött céljaid, tekints a jövődre úgy, mint egy izgalmas kalandra. Légy bátor, merész, kalandvágyó, és fogadd el magad olyannak, amilyen valójában vagy. Ha arra figyelsz, hogy mi az, amit nem tudsz, mi az, amiben nem vagy jó, azzal csak az értéktelenség és tehetségtelenség érzést erősíted önmagadban, nem pedig az önbizalmat növeled. Fókuszálj azokra a tulajdonságokra, melyeket mások is szeretnek benned, és amiket te is szeretsz önmagadban, Írj össze 15-20 olyan dolgot, amire büszke vagy, ami lelked pozitív érzésekkel tölti fel, ami tetszik magadon és amit szeretsz önmagadban.

Sikerülni fog, csak akarnod kell!

A dolgokhoz való hozzáállásod és elvárásaid előrevetítik és meghatározzák a várható eredményt. Ha elhiszed,hogy képes vagy különböző dolgokra, meglásd sikeres leszel. Hinned kell önmagadban, külső-belső megerősítésre van szükség saját magadtól is. Ne kritizáld önmagad, ne tegyél szemrehányást, ha valami elsőre nem úgy alakul,ahogy tervezted. Az önbizalomnövelés kiváló eszköze a sikerélmény. Törekedj a sikerekre! Keress magadnak új kihívásokat, amik megerősítenek szellemileg és fizikálisan. Gondold át és jegyezd fel azokat az eseményeket, amikor valamilyen sikert, eredményt értél el, mik voltak azok a pillanatok, amik örömmel és elégedettséggel töltöttek el. Ezt a listát hetente vedd elő és olvasgasd végig, előbb-utóbb elkezded értékelni önmagad, és büszke leszel a képességeidre. Az önmagadnak tett, de be nem tartott ígéretek jelentősen megtépázzák az önbizalmunkat, az ember hajlamos fogadkozni, ígérgetni, halogatni, végül be nem tartani, el nem végezni. Ha elhatározol valamit, az eléd gördülő akadályok ellenére is vidd véghez. Minél rögösebb volt az út, annál édesebb lesz a siker. Melynek hatására az önbizalmad is az egekbe fog szállni. Ha tudod, hogy valamit nem fogsz betartani akkor ne ígérj, vagy ígérj inkább apróbb dolgokat, de azokat tartsd is be.

A külsőségekre sem árt odafigyelni...

Az aktuális lelki állapotot jól tükrözi a testtartásunk, a testbeszédünk. A görnyedt, púpos testtartás, az előreesett vállak, behúzott nyak, leszegett fej és lesütött szemek az önbizalomhiány leggyakoribb velejárói. A kinézetünk jelentős mértékben befolyásolja, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Lehet, hogy nem vagy elégedett a külsőddel, ám ha adsz magadra, gondot fordítasz a rendszeres tisztálkodásra, haj- és bőrápolásra, a rendezett öltözködésre, ezáltal mind önbizalmad erősíted. Pszichológiailag igazolt tény, hogy bizonyos testi változtatásokkal, belső lelki és érzelmi változások idézhetők elő. Vagyis ha az önbizalmadat szeretnéd növelni, akkor húzd ki magad emeld fel a fejed, mosolyogj a világra, s meglátod a világ is visszamosolyog rád.

Ne foglalkozz azokkal, akik nem hisznek benned, és azokkal akik a negatívumokból táplálkoznak...

Azok az emberek, akik mindig csak kritizálnak, fárasztanak, kibeszélnek másikat, erősítik a negatív energiákat benned, valamint a tehetetlenség, frusztráció, szorongás, bizonytalanság és elégedetlenség érzését.Önbizalom növeléshez olyan emberek társaságára van szükségünk, akik pozitívan gondolkodnak és akik tesznek is önmagukért,a saját és környezetük boldogságáért, elégedettségéért.



 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)