Jump to content

Így csökkentheted a rákos megbetegedés kialakulásának esélyét! I.

2017. 04. 22. 13:00

Az emberek 90%-a retteg attól, hogy élete során megtámadja szervezetét valamilyen daganatos elváltozás. Napjainkban a stressz, a rohanás, az egészségtelen ételek fogyasztása,az alkohol, dohányzás és drogfogyasztás jelentősen megemeli a betegség kialakulásának kockázatát. Odafigyeléssel azonban megóvhatjuk szervezetünket!

Hagyj fel a szervezetet károsító szokásokkal!

A káros szokások egyenes utat mutatnak a daganatos elváltozások felé. A rendszeres alkoholfogyasztás (különösen az alkoholizmus) májrák kialakulásához vezethet, míg a tartós dohányzás növeli a szájrák és a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Kutatások szerint, napi 3 pohár bor fogyasztásával a mellrák kialakulásának esélyét is növelhetjük.

Éppen ezért fontos, hogy tudatosan tartsunk mértéket. Ha valaki tudja magáról, hogy még egészsége érdekében sem tud leszokni akár az alkoholfogyasztásról, akár a dohányzásról, figyeljen oda a mértékletességre. Napi egy pohár jó minőségű bor orvosságként is szolgálhat, de itt is fontos odafigyelni a minőségre és a mennyiségre.

A sport nélkülözhetetlen!

A mozgásszegény életmód szintén táptalaja a betegségek kialakulásának. Bár egyre népszerűbbé válik az egészségtudatos életmód, a helyes táplálkozás és a mozgás, a lakosság nagy részére még nem ez a jellemző. Sokan az egész napos munka után, már csak pihenésre vágynak. Ilyenkor követik el egyesek azt a hibát, hogy leheverednek a televíziókészülék elé, és maguk elé vesznek egy tál egészségtelen rágcsálnivalót. A rendszeres sportolás nem csak közérzetünket és állóképességünket javítja, de a szervezet számára olyan, mint egy adag orvosság,egészségünk megőrzése érdekében. Sporttal növelhető az izomtömeg, és csökkenthetőek a zsírszövetek. A daganatos sejtek könnyen elszaporodhatnak a zsírszövetekben, különösen a mellrák, ezért minél többet mozgunk, annál kevesebb felesleges zsírszövet lesz testünkben, ezzel is csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét. Kutatásokkal igazolták, hogy a rendszeresen sportoló nők körében kisebb a mellrákos megbetegedés. A bélrák megelőzésére is remek módszer a sportolás. Kutatások szerint a rendszeres torna, edzés, a mozgás bármely formája akár 40%-kal is csökkentheti a bélrák megjelenését.

Nem mindegy, hogy miből és mennyit eszünk!

A mesterséges ízfokozók, színezők, különféle adalékanyagok rendkívül károsak egészségünkre nézve, azonban napjainkban már a legtöbb ételben megtalálhatóak. Sokan nem engedhetik meg maguknak a bio, vegán, paleo, ilyen-olyan anyagtól mentes élelmiszereket, pedig az egészségünk megőrzése érdekében célszerű lenne kerülni a mesterséges anyagokkal teletömött ételeket.

Nagyon fontos, hogy egészséged megőrzése érdekében törekedj minél több zöldség és gyümölcs fogyasztásra, ugyanis a szervezet normál működéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat ezekből tudod pótolni. Kutatások igazolták, hogy a vegetáriánusok körében jóval kisebb a rákos megbetegedések száma, ugyanis nagy mértékben jutattaják szervezetükbe a vitaminokat és ásványianyagokat, ezzel növelik a szervezet és az immunrendszer ellenállóképességét, a betegségek és elváltozások ellen.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)