Jump to content

Hiedelmek és babonák a szerelemről!

2016. 11. 20. 10:00

Az igaz szerelemre mindenki vágyik mióta a világ a világ. Így volt ez dédanyáink sőt, ükanyáink idején is. Faluhelyen számtalan olyan népszokás, babona és hiedelm élt, melyekről úgy tartották, hogy ezek segítségével meglelhetjük azt, akivel leélhetjük az életünket.

Íme néhány ilyen hiedelem,

Katalin-nap - November 25.

Katalin-gally”

A lányok régen ennek segítségével tudták megjósolni, hogy a következő évben férjhez mennek-e. A hagyomány szerint, ha november 25-én letörnek egy faágat, és az karácsonyig kivirágzik akkor számíthattak lakodalomra.

András-nap - November 30.

A fiatalok körében élt az a hagyomány, hogy András napjától három napon át böjtöltek és imádkoztak, hogy éjszaka megálmodják ki lesz a párjuk. A hajadon lányok körében szokás volt papírcetlire felírni férfineveket, majd eldobálták ezeket egy kivételével. Akinek a neve az utolsó papíron maradt, a babona szerit ő lesz a lány férje.

Borbála-nap - December 4.

A néphagyomány szerint, ezen a napon egy gyümölcsfa ágát vázába kell állítani,(a Katalin-gally bármilyen fa ága lehet), ha kivirágzik akkor a háznál lévő hajadon férjehez megy, ha nem akkor hajadon marad.

Luca nap - December 13.

Az egyik legismertebb néphagyomány a „Lucázás”, mely során 13 féle fából készítettek Luca-széket, a készítés során pedig hagyományos mondókákat mondogattak.

December 24-én az éjféli misén, aki ráállt vagy ráült a székre, meglátta, hogy a tömegben vannak-e boszorkányok.

Ezen kívül szintén Luca napján szokás szilvásgombócot készíteni, a lányok a kiszemeltjeik nevét belegyúrták a gombócba. Miután a gombóc megfőtt, a lányok meglelték,hogy melyik fiú kinek a párja lesz.

Tamás - nap-December 21.

Tamás napon a lányok, ha megrázták a kerítésüket, az éjjel megálmodhatták jövendőbelijük arcát és nevét.

Természetesen ma már ezek a szokások viccesnek tűnhetnek, de a régi időkben a lányok és a fiúk is szentül hitték, hogy ezek a „jóslatok” valósak.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)