Jump to content

Felelőtlen generáció!

2016. 10. 10. 13:00

Egy hazai kutatás eredményei szerint a 16-25 év közötti fiatalok közül minden harmadik legalább hetente egyszer él nemi életet, ennek ellenére a korosztály egynegyede még soha nem használt semmilyen fogamzásgátló módszert. A 19 éven aluliak körében pedig csaknem minden második terhesség abortusszal végződik.

 

Az elmúlt évtizedek alatt nem javult a fiatalok szexuális kultúrája. A hamarabb bekövetkező nemi éréssel és a korán kezdődő szexuális érdeklődéssel a szülők a legtöbbször nem tudnak mit kezdeni. A 14-18 év közötti fiatalok szexuális élete még nem rendszeres, hanem esetleges, ehhez viszont nem sajátítják el a megfelelő védekezési módokat; erre egyáltalán nincsenek felkészítve.

Nem beszélnek róla, nem tájékozódnak megfelelően

Az iskolában van felvilágosító óra, de ez nem elegendő. Kevés információ jut el a fiatalokhoz, otthon pedig nem mernek a szülőkkel erről beszélni. A későbbiekre és az egészségükre nézve fontos lenne, hogy a szülők ne kezeljék tabuként a témát a családban.

Ha a gyerek és a szülők közötti beszélgetés során szóba kerül a test, a nemiség, akkor a legjobb módszer, amit a szülő tehet, ha visszakérdez, hogy a gyerek mit gondol a témáról, és kiegészíti, helyesbíti, amit a gyerek nem jól tud, vagy gondol.

A legtöbb esetben, mire először beszélnek a szexről, addigra már a testi érés bekövetkezik, az interneten pedig már több dolgot olvasott, látott a gyerek, és a kortársaitól is eljutott hozzá számos fél- vagy álinformáció. Ezek a hatások azonban drasztikusan befolyásolják a fiatalok szexuális ízlését. A fiatal fiúk gyakran néznek pornófilmeket, a szakember szerint 10 éves kortól időnként, a pubertás kezdetétől pedig rendszeresen. Ezáltal egy „hamis” képet látnak a fiatalok a témát illetően.

A fiatalok keveset tudnak a saját testükről, a párjuk testéről, miközben a meztelenség mindenhonnan ömlik feléjük a tévéből, reklámokból, plakátokról, az internetről. Nagyon fontos lenne kamaszkorban kialakítani a fiatalokban, hogy mind a saját testük, mind a párjuké érték. A szexualitás, az intimitás pedig valahol egy párkapcsolat fontos mutatója is, hiszen ha jól működik, akkor nagyon erős összekötő kapocs lehet két ember között.

Tízből négy fiatal nem védekezik

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) felmérést végzett, 3000 általános és középiskolás diák bevonásával, a kamaszok párkapcsolati attitűdjeiről, amiből kiderült, hogy a 13-14 éves gyerekek már túl vannak az első szexuális élményen. A fiatalok azt is elmondták, hogy az első nemi aktusra legtöbbször hirtelen, védekezés nélkül került sor annak ellenére, hogy tudták, a szex következménye a terhesség, de sokan hitték azt, hogy az első alkalommal kizárt a fogamzás.

A fiatalok sekélyes tudásuk és a megfelelő háttértámogatás hiánya miatt nem védekeznek semmilyen módon sem a nem kívánt terhesség, sem a nemi betegségek ellen.

A védekezésnek pedig több módja is van, már 14 éves korban is lehet alkalmazni például méhen belüli, helyi hormonhatású eszközt. A fogamzásgátló tabletta ebben az életkorban, a fejlődő hormonháztartás miatt, még nem jó megoldás. Idősebb korban, kifejlett hormonrendszer esetén a fiatal akár hüvelygyűrűt is használhat, ami nagyon biztonságos. Ezekről a módszerekről sokszor még a szülők sem tudnak. Az alkalmi kapcsolatoknál és a friss párkapcsolatokban mindenképpen érdemes gumióvszert használni, hiszen a szexuális úton terjedő betegségek ellen ez véd a leginkább. Fontos, hogy a szülők gyermekeik egészsége, lelki élete, és a későbbiekre gyakorolt hatások miatt, figyeljenek oda, tájkoztassák a gyermekeiket a lehetőségeikről, védekezési módokról és azok elmulasztása esetén a lehetséges következményekről.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: edge.alluremedia.com.au)