Jump to content

A szóbeli bántalmazásról

2014. 08. 15. 15:00

A verbális agresszió igenis fájdalmas, sebezni, és gyilkolni is lehet vele lelki értelemben. Hatása legalább akkora, mint egy pofoné.

A szóbeli bántalmazás elszenvedői hasonló tüneteket produkálnak a fizikai bántalmazást elszenvedőkhöz. Rendszerint igen alacsony az önértékelésük, és sokszor magukat hibáztatják azért, mert a másik fél elveszítette a türelmét. Arról vallanak, hogy ők provokálták ki a bántalmazást, s ezzel próbálják felmenteni a vétkes félt.

A leértékelő, bántó szavak eredményeként a bántalmazott fél egy idő után fél véleményt nyilvánítani, megadja magát, és tehetetlenné válik. Nincs ugyanis elegendő önbizalma a váltáshoz. Beszélni sem mernek a bántalmazásról senkivel, mert félnek, hogyha kiderül, még jobban csattan rajtuk az ostor.

Az enyhébb leértékelő jelzők a legtöbb kapcsolatban előfordulnak pár alkalommal, de sajnos ezek bántóbb formában is előfordulhatnak. Mindenkinek máshol van a határ. Ha az egyik fél már nem mondhatja el a véleményét, és tartósan beleszorul egy tehetetlen, lekicsinyített szerepbe, míg a másik fél uralkodik rajta, akkor ideje feleszmélni.

A bántó szavak nyomán eltűnik a bizalom, a szerelem, és a kapcsolatnak is vége szakadhat. Mindig merd felvállalni a véleményedet, és legyél vele tisztában, hogy Neked is jogod van egy boldog párkapcsolathoz.

(Forrás: lelkielet.hu; Patricia Evans: Szavakkal verve...Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban) (Fotó:sickchirpse.com;healthcentral.com)