Jump to content

Amit a magzatok tudnak

2021. 10. 20. 19:00

Nincs csodálatosabb érzés, mint amikor tudjuk, hogy odabent egy új élet fejlődik. Hihetetlen még csak elképzelni is azt, hogy a kis sejtcsomóból ki fog kialakulni.

Az ultrahangnak, főleg a 4D ultrahangnak köszönhetően ma már sokkal jobb rálátást kapunk arról, hogy az anyaméhben fejlődő magzat hogyan néz ki, megvan-e minden szerve, végtagja, van-e valamilyen eltérés vagy sem. A fejlődő orvostudománynak és technikának köszönhetően már szó szerint megnézhetjük a magzatot. Már tudjuk, hogy a várandóság melyik hetében mi történik, de vannak olyan információk, amelyek talán új információval szolgálnak.

 Ízlelés

A kismamák gyakran megkapják: Kettő helyett eszel. Ha ez így nem is igaz, az bizonyos, hogy érdemes odafigyelni az étkezés minőségére. A bevitt tápanyagok miatt is, ugyanakkor a magzatokhoz is eljut az az ízmolekula, amelyet az édesanya fogyaszt, csak a vérrendszeren keresztül. Így kerül be a magzatvízbe, amelyet a baba is megérez, vagyis már magzati korban ismerkednek az ízekkel.

Sírás

A kimerítő szülés után a legörömtelibb hang, ha a baba felsír, mert az azt jelzi, hogy a tüdeje megtelt oxigénnel, vagyis életképes. Csakhogy már az anyaméhen belül is sírhatnak. Egy vizsgálat során, az épp dohányzó vagy alkoholt fogyasztó anya babája sírt. Legalábbis ugyanúgy sírásra nyitotta a száját és zihált is.

Hallás

Azt tudjuk, hogy már 16 hetes magzati korban hallják a zajokat. Eddig csak reménykedtünk benne, hogy ha a pocakban fejlődő babához beszélünk, akkor azt hallják, de ezt a feltételezést az orvosok is így tartják. Ugyanakkor a nagy hang, az erős zajt is ugyanúgy érzékelik és számunkra is zavaró.

 

Látás

Mivel a magzatvízben lubickolnak, azt gondolnánk, hogy szemeik mindig csukva vannak. A valóság az, hogy pislognak és még a fényeket, árnyakat is beengedi, így azt is érzékelik.

Ürítés

A vizeletkiválasztás már magzati korban is működik, de az első széklet (még nem is nevezhető annak), az úgynevezett magzatszurok csak a születés után távozik a baba testéből. Legalábbis a legtöbb esetben így van ez. Ritkábban ez már a születés előtt megtörténik, amely azonban fertőzésveszélyt jelent a baba számára.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pexels)