Jump to content

Nevelés rossz mintákkal

2021. 01. 22. 19:00

Gyerekeink jövője a mi kezünkben van. Szülőként megalapozzuk azt az utat utódainknak, amit ők majd felnőttként szabadon alakíthatnak.

Bármilyen jót is szeretnénk tenni, olykor a jó szándékunk ártalommal van kikövezve. Mindez úgy, hogy arról nem is igazán tudunk. A felnőttek máshogy kezelik a problémákat. Van, hogy azonnal megoldják azokat, de van, amit halogatnak, nem bolygatnak. Könnyen lehet, hogy marad bennük harag és olyan, amit ki kellene beszélni, mégsem teszik meg.

De a szülő máshogy viselkedik a saját gyermekével. Eleve nem szeretnénk, hogy egyáltalán problémák legyenek a gyermekeink körül, de ez elkerülhetetlen. Amit szeretnénk, hogy olyan kapcsolatot építsünk ki csemetéinkkel, hogy mindenféle gondjaikkal megkereshessenek minket. Ha a gyermekünk esetében tapasztalunk bármilyen problémát, akkor azonnal az oldásra, a megoldásra törekszünk. Úgy érezzük, hogy nincs idő tétovázni, még idejében el kell csípni azt, hogy ne okozzon lelki terhet. Tehát amíg a saját életünkben elodázzuk a probléma megoldását, addig gyermekeink életében mindenképp és azonnal megoldást keresünk. Mondhatjuk úgy is, hogy a gyermekeink által és a gyermekeink életében igyekszünk olyan feladatokat megoldani, amit a saját életünkben várakozó üzemmódba teszünk, szőnyeg alá seperjük.

Azt sok szülőtől lehet hallani, hogy a gyerekek sok mindenre tanítják meg szüleiket. Vagyis nemcsak mi vértezzük fel a gyerekeket új ismeretekkel, hanem ők is felszínre hozhatják belőlünk azt, ami csak nekik köszönhetően jöhet felszínre. Olyanok ők, mint a mi kis tanítóink. Gyermekeink által rádöbbenhetünk, hogy görcsösek vagyunk, nem tudunk rugalmasan alkalmazkodni a változásokhoz, hiányzik belőlünk a gyakorlatiasság, pánikszerűen kerüljük a konfliktushelyzeteket, nem vagyunk kitartók és még lehetne sorolni. Valószínűleg a sorstól olyan utódot kapunk, aki képes rámutatni ezekre a hiányosságainkra és általa képesek lehetünk fejlődni.

Az, ahogy egy anya neveli a gyermekét, nagyban függ attól is, hogy az anyát gyerekkorában milyen érzelmi töltényekkel szerelték fel szüleik. Ha rossz volt a minta, ez adhatja tovább az édesanya saját gyermeke nevelésében is. Az a nő, aki már gyermekkorától szorongó volt, könnyen tovább örökítheti ezt a nehézséget saját gyermekére.

Az ilyen félrenevelés elkerülése érdekében még a családalapítási szándék előtt érdemes lenne az anyának rendbe tennie saját érzelmi életét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)