Jump to content

Itt a hideg időszak, óvd kisbabád egészségét!

2017. 11. 04. 15:06

Egy csecsemő öltöztetése évszaktól függetlenül mindig odafigyelést igényel, hiszen a picik nem tudnak szólni,hogy melegük van, vagy éppen fáznak. A babák hőleadása erőteljesebb, mint a nagyobbaké, ezért hamarabb ki is hűl az apró testük éppen ezért fontos alaposan megválogatni,hogy mit adunk rájuk.

Fontos, hogy a bőrirritáció elkerülése érdekében, a ruhadarabok kiválasztása során törekedjünk arra, hogy természetes alapanyagokból készülteket válasszunk, amik lehetőleg légáteresztőek islegyenek, hogy a pici bőre megfelelően tudjon szellőzni. Legjobb választásnak a pamutból, vászonból és flanellből készült gyermekruhák bizonyulnak. Mielőtt ráadnánk a babaruhát a kicsikre mindig tapintsuk meg, érintsük bőrünkhöz, ezzel ki tudjuk szűrni azokat a darabokat, melyek szúrhatják, irritálhatják a pici bőrét is.

Figyeljünk arra, hogy a gyerek méreténél mindig egy számmal nagyobbat vegyünk! Inkábblegyen rá egy picit nagy, mint, hogy nyomja, szorítsa, valamint irritálja a bőrét, valamint akadályozza őt a mozgásban. A babaruha kiválasztásánál a másik fontos szempont , hogy a rugdalózó, body, kisruha könnyen nyíljon, célszerű az alul patentos, könnyen kikapcsolható ruhákat megvásárolni. Ugyanis a picibabák nem szeretik az állandó le-fel öltözetést, vetkőztetést.

Hideg időben ügyelni kell a réteges öltözködésre, valamint arra, hogy ne öltöztessük túl a piciket. A babák korától, egészségi állapotától mind függ, hogy milyen évszakban mit kell viselniük. Az újszülötteket az őszi időszakban olyan rugdalózóba öltöztessük, mely hosszú újjú és a talprészén is zárt, így nem kell külön zoknit húzni. Nagyobbaknál ellenőrizzük a zokni szárát, ugyanis, ha szűk, az akadályozhatja a megfelelő vérellátást. Fontos hogy ne legyen kint a baba füle, ne adjunk lehetőséget arra még véletlenül sem, hogy megfázzon egy esetleges esti séta alkalmával. Az overál mellett, a sapka is elengedhetetlen. Az apró pamutsapka nem válthat ki bőrirritációt, célszerű áll alatt megkötős sapkát választani, mert könnyebben meg tudjuk igazítani, és félúton nem fogja lepiszkálni magáról. Sálat csak abban az esetben adjunk rájuk, ha a pulóver vagy a kapucni nem védi eléggé a nyakukat.

Ne húzzuk sokáig az öltözködést, ugyanis a meleg lakásban könnyen leizzadhat a pici, ami a kinti hidegben megfázáshoz vezethet. Valamint a kedvét is elrontja, ha sokáig öltöztetjük, hisztissé, síróssá válhat. A babkocsit a nagy hidegben mindig béleljük ki takaróval, pléddel. Ha pedig séta után olyan helyre megyünk, ahol meleg van, csomagoljuk ki a piciket a nagykabátból.

Sok újdonsült szülő elköveti azt a hibát, hogy ősszel-télen nem, vagy csak ritkán viszi ki a babát. Valamint hajlamosak a lakás túlfűtésére, a picik túlöltöztetésére. Muszáj hozzászoktatni a kicsiket -természetesen megfelelő öltözet mellett- a kinti és benti hőmérséklet különbségekre, valamint az éghajlati változásokra, ugyanis ennek hiányában nem tud a hőszabályozásuk megfelelően kifejlődni.A legapróbbaknak is szükségük van arra, hogy rendszeresen szabad levegőn tartózkodjanak. A friss levegő ugyanis egészségükre és kedélyállapotukra is pozitív hatással van.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)