Jump to content

Az alkoholizmus, a gyermekek életét is tönkreteszi I.

2017. 10. 20. 14:44

Az alkoholista szülők gyermekei egész életükön át cipelhetik a szüleik okozta terheket. Az alkoholizmus egy komoly és egyre gyakoribb probléma a családok életében. Az alkoholista szülők tökéletesen megszemélyesítik a mérgező szülők egyik csoportját, a gyermekeknek naponta kell megküzdeniük ezzel a romboló környezettel. Ezek a gyerekek végigszenvedik a gyerekkorukat, majd felnőttkorban ennek a lelki traumának a következményeivel kell együtt élniük.

A gyerekek jó esetben a szülők példájából tanulnak, a szülők felelnek az érzelmek kimutatásáért, feldolgozásáért, a konfliktuskezelésért, a megfelelő szociális és mentális készségekért és képességekért. Később ez alapján a minta alapján választanak társat a gyermekeik, valamint a felnőttlétüket is jelentős mértékben meghatározza mindaz, amit a fejlődésük során otthonról hoztak.

Az alkoholisták gyerekei a látott minták miatt, felnőttként gyakran küzdenek szorongással, depresszióval, társfüggőséggel és anyagi kiszolgáltatottsággal. Természetesen személyiségtől függően más és más menekülési útvonalakat találnak maguknak egy ilyen helyzetben. Van akiben a negatív példa pozitív irányt mutat, ugyanis tudja, hogy mit nem szabad elkövetnie, sikeres , kötelességtudó, családcentrikus, dolgos és szerető ember, szülő válik belőle. A másik eset azonban, a minta másolása, amikor a gyermek felnőttként elköveti a szülők hibáját és ő maga is függővé válik, az alkoholon kívül társfüggővé is válhat, és kiköthet egy problámákkal teli, akár erőszakos kapcsolatban is. A gyerekeknek a lehető legmegterhelőbb dolog, ha olyan környezetben élnek, ahol nincs rendszer, nincs szeretet, nem kapnak figyelmet, nincs egy felnőtt pozitív minta, egy ideális anya és apakép, akik lelki-testi-mentális fejlődésüket szolgálnák.

Az alkoholisták családja gyakran homokba dugja a fejét, ha az egyik szülőt sújta ez a probléma, a másik rendre úgy csinál, mintha mi sem történne, ugyanis a félelem ,a tehetetlenség, a tanácstalanság, csak annyit vált ki belőlük, hogy minden nap egy túlélés legyen, hogy fenntartsák a békét, és elkerüljék a másik összeomlását, esetleges dühkitörését, agresszióját.

Az alkoholista ember ugyanis soha nem kiszámítható, hangulata és viselkedése percről-percre változhat. Így a családtagok, legfőképpen a gyerekek állandó félelem, szorongás, frusztráció, és stressz alatt állnak.

Az alkoholista szülők gyermekeinél felnőttkorban az alábbi problémák figyelhetőek meg.

Merevség, félelem az újtól és az ismeretlentől

Ezek a felnőttek nem szeretik a változást, a hirtelen jött váratlan eseményeket. Szeretnek előre tervezni, távol áll tőlük a spontaneitás. Olyan megoldásra törekednek az élet minden területén, ahol biztonságot találhatnak, amit jó alaposan megterveztek. Szeretnék elkerülni a jövő kiszámíthatatlanságát, hiszen az a zavaros múltat juttatja az eszükbe. Félelem az újtól, ismeretlentől jelen van mindennapjaikban. Hajlamosak szorongásra, stresszre, ha valami ismeretlen akadály, vagy szituáció kerül eléjük.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)