Jump to content

A betegség, amin a legtöbb gyermek átesik

2017. 10. 16. 11:24

Alighogy elkezdődik az iskola, és óvoda, támadnak a járványok. Ezek közé tartozik a bárányhimlő is, amelyben évente több ezer gyermek betegszik meg Magyarországon. A bárányhimlő a világ sok részén még a halálos betegségek közé tartozik, többek közt ezért is tartják fontosnak a Házi Gyermekorvosok Szövetségénél a védőoltást. A betegség szövődményeként akár maradandó károsodás érheti a gyermeket.

Magyarországon úgy tartják, hogy ez a betegség az enyhe lefolyású, kevésbé veszélyes megbetegedések közé tartozik, amelyen mindenkinek át kell esnie. Azonban ahogy dr. Póta György, a Házi Gyermekorvos Szövetségének elnöke elmondta, a nagy számok törvénye itt is érvényesül, és csak a védőoltásnak köszönhető, hogy az akár 40 ezres évenkénti megbetegedésből csupán pár százan kerülnek kórházba. (2016-ban 300 körüli esetszámot jegyeztek fel a statisztikák.) Akik a betegség miatt kórházba kerülnek, azoknál legtöbbször maradandó károsodás lép fel, főleg idegrendszeriek – ismertette a házi gyermekorvos, aki szerint még jelentős számban fordul elő maradandó lágysérülés, azaz izomroncsolódás vagy -sorvadás léphet fel, ha a viszkető bőrfelület elfertőződik.

A védőoltás, mint általában a védőoltások, legyengített vírusokból áll. Maguk a házi gyermekorvosok a kétlépcsős oltást ajánlják, ugyanis az egyszeri védőoltásnál előfordulhat, hogy elkapja a gyermek később a bárányhimlőt. „Ez a kétlépcsősnél szinte nem fordul elő” – ismertette a védőoltás előnyét dr. Póta György.

Még messze vagyunk a legjobb értékektől

Az oltások lefedettségével kapcsolatban a házi gyermekorvos elmondta: tudomásuk szerint a 2-3 év alatti gyermekek körében alig 30 százalékos az átoltottsági arány, ez pedig rendkívül kevés a komoly védettséghez. Az adott korosztályból minden harmadik gyermek élvez csak valamilyen fokú védelmet a betegségtől. Elmondása szerint 80-90 százalékos átoltottsági arány lenne ahhoz szükséges, hogy megfelelő legyen az úgynevezett nyájimmunitás (a lakosság közel teljes átoltottsága megszünteti az emberről emberre terjedő kórokozók természetes cirkulációját, tehát védelmet nyújt az oltatlanok számára is). Betegség esetén még beadható a védőoltás, de csak egy bizonyos ideig, 48 órán belül hatásos az azonnali fertőzés esetén. A gyerekeket a betegség nagyon le tudja verni, és amennyire gyors a fertőzés megkapása, annyira lassú a lefolyása, akár egy hónap is lehet. A házi gyermekorvos szerint, azért is veszélyes a betegség, mert legyengíti az immunrendszert, emiatt előfordulhat, hogy egy influenza, vagy akár egy sima légúti fertőzés is ledönti lábáról a gyereket.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)