Jump to content

A kismamákat sem kíméli a depresszió...

2017. 10. 12. 15:49

Tudományos vizsgálatok szerint, közvetlenül a szülés után, hétből minimum egy anya szenved szülés utáni depressziótól, jelentős részük pedig a következő egy év során tapasztalja meg a problémát. Éppen ezért kiemelten fontos odafigyelni a kismamákra közvetlenül a szülés előtt, alatt és után.

Szakemberek szerint, sokaknál fel sem ismerik a depresszió jeleit, pedig szemmel láthatóak. Ez a probléma, az édesanya testi és lelki állapota azonban nem csak a magzatra, de a megszületett gyermekre is jelentős hatással van. Vizsgálatok során 10.000 anya közül 1.396-nál, vagyis 14 %-nál volt megállapítható a szülés utáni depresszió jelensége. A vizsgált depressziós alanyok 19,3% fejében megfordult már a gondolat, hogy ártson önmagának.A szülés utáni depressziónál előfordul, hogy a „beteg” a szülés előtti időszakban a stressz, túlterheltség, frusztráció, szorongás és a depresszió bizonyos jeleit, tüneteit produkálja. Rosszabb esetben kialakulhat bipoláros depresszió, ahol a lehangolt és mániás időszak könnyen váltakozik a jobbkedélyű, feldobott időszakkal.

A mamára és a babára is figyelni kell!

A terhesség alatt kialakult depresszió rossz hatással van az anyára és a magzatra is egyaránt. Az anya egész szervezetének működését képes negatív értelemben befolyásolni. Növeli a szív és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét, bizonyos esetekben koraszülést is eredményezhet. A szülés után kialakult depresszió negatívan befolyásolja a gyermek fejlődését, mivel az anya ilyenkor elhanyagolja a gyermekét, így a kötődés is bizonytalanná válik kettejük között. Valamint csökkentheti a gyermek kognitív képességeit is. Éppen ezért kiemelten fontos, a család és a barátok számára, hogy a terhes, szülés előtt álló, illetve friss szülővé vált kismamákra odafigyeljenek. Ha fennáll a depresszió, akkor pedig segítséget kell nyújtani számukra.

Korábbi kutatások igazolták, hogy az a nő, aki erős támogatást, kellő figyelmet kap a családjától a terhessége során, kevesebb valószínűséggel termel bizonyos stresszhormonokat, éppen ezért náluk kisebb az esélye a szülés utáni depresszió kialakulásának. A szülés után az anyákon óriási a nyomás, támogató család hiányában, egyedülálló nőknél ez a rizikófaktor megsokszorozódik. Ezen felül genetikai hajlam is kell ahhoz, hogy valakinél a depresszió kialakuljon.

A nőgyógyásznak és a terhesgondozóknak egyaránt feladata a leendő szülőket felkészíteni az esetlegesen fellépő lehetőségekre, mint például a szülés utáni depresszióra. Az utógondozás során meg kell figyelni, hogy milyen állapotban van az anyuka. Ha a védőnő, vagy a család észleli a szülés utáni depresszió jeleit fontos, hogy segítsenek neki megfelelő szakemberhez eljutni, a kezelés, és a terápia céljából.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)