Jump to content

Eleget iszik a gyerek? Ezekre figyeljünk!

2017. 07. 25. 17:00

Annak ellenére, hogy a napokban egy kisebb lehűlés tapasztalható országszerte, senki ne essen „kétségbe”, hétvégére várhatóan ismét 30 fok felé szökik a hőmérő higanyszála.

30 fok feletti hőmérséklet nem csupán a felnőtteket, hanem a gyerekeket és az időseket is megviseli. Egészségünk megőrzésének egyik kritikus pontja ebben az időszakban a vízfogyasztás, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége hasznos tanácsokat oszt meg a kánikula idejére.

A gyermekek kellő mennyiségű és rendszerességű folyadékbevitele a felnőttekénél is fontosabb, hiszen testtömeg kilogrammonként több folyadékra van szükségük, mint a felnőtteknek; veséjük még fejlődésben van; illetve hajlamosak annyira belemerülni a játékba, hogy egyszerűen elfelejtenek inni” – figyelmeztet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Felmérések szerint, a 7 és 10 év közötti gyermekek egynegyede az ajánlott – Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vízbeviteli irányértékei alapján – vízmennyiség 70%-át sem fogyasztja el, így kritikusan alacsony vízfogyasztónak tekinthető, de kisebb mértékben a 4 és 6 év közöttiek is érintettek.

Mit tehetünk azért, hogy a gyermekek rendszeresen igyanak napközben?

  • Meséljünk az ő nyelvükön arról, miért fontos eleget inni, jobban és könnyebben teljesítenek, nem lesznek olyan fáradtak és összességében „egészségesebbek lesznek”.
  • A változatosság a gyermekek lelkét is gyönyörködteti. Az ivóvíz és jó minőségű ásványvíz a legjobb folyadékforrás, de facsarhatunk bele gyümölcslevet, citromot, és adhatjuk színes poharakban, hogy még szívesebben fogadják el.
  • Készítsünk velük közösen frissítőt, az ő ízlésük szerint válogassuk össze a friss gyümölcsöket, amelyekkel a poharunkat vagy a limonádés kancsót díszítjük.
  • Kínáljuk őket minden nap gyümölccsel, gondoskodjunk arról, hogy naponta 1-1 pohár tejet, joghurtot, egyéb tejterméket valamint friss zöldségfélét is tartalmazzon étrendjük, így ételek formájában is elegendő folyadékhoz jutnak.
  • Járjunk jó példával elöl, és magunk is óránként igyunk meg egy pohár vizet, a gyermekeket is megkínálva.

„Az idősek – a gyermekekhez hasonlóan – kifejezetten veszélyeztetettek a dehidratáció szempontjából, melynek okai életkorukból adódik. Szomjúságérzetük, illetve a veséjük folyadékmegtartó képessége csökken, az étvágyuk, így a változatos étrendből adódó vízbevitelük kisebb, valamint memóriájuk is romlik, így gyakran megfeledkeznek az ivásról.

Ebből adódóan fontos, hogy minden érintett – család, gondozó, szakmai szervezetek – segítse az időseket abban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyasszanak nap mint nap”.

A felnőttek napi ajánlott folyadékmennyisége az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság ajánlása alapján közepes hőmérsékletnél és mérsékelt fizikai aktivitásnál egy felnőtt nőnek 2 liter, a férfiaknak 2,5 liter, míg a 4-13 éves gyermekeknek 1,6-2,1 liter életkoruktól függően.

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)