Jump to content

Telefonfüggő a gyermek? Mit tehet ilyenkor a szülő?

2017. 04. 12. 17:35

Napjainkban a fiatalokat már egyre korábban beszippantja a modern technológia. Nem ritka, hogy már az óvódás gyermeknek saját mobiltelefonja van. Vajon hol húzza meg a szülő a határt?

Az egészséges kütyühasználat nagyon fontos lenne, hiszen egyfelől nem lehet tőlük elvárni, hogy egyáltalán ne éljenek vele, másrészt néha ki kell szabadítani őket a telefonok rabságából.

Mit tehetünk ez ellen?

Mint minden problémás esetben, az első és legfontosabb dolog, hogy beszélgessünk róla a gyerekkel. Mondjuk el neki, hogy a digitális technológia szuper dolog, rengeteg előnye van, de gyakran viszi el a figyelmet az élet más területeiről, ami viszont nem jó. Beszélgessünk vele mindenféléről előfordulhat, hogy eleinte ez nehéz lesz, de ha a gyermek és a szülő is nyitottan áll a dologhoz akkor később menni fog. Magyarázzuk el, hogy a személyes inl sokkal többet lehet elmondani, mint írásban. Azt is fontos elmondani, hogy a közösségi oldalakon megjelenő „mindenki boldog és tökéletes” kép nem a valóság, és mennyire fontos néha kicsit magunkban lenni, esetleg unatkozni, azaz kiszakítani az agyunkat a folyamatos információáramlásból.

Bátorítsuk a"nem digitális" aktivitást

Tinédzsert rávenni egy közös sétára, sütögetésre, vásárlásra nem egyszerű dolog, ugyanakkor, ha sikerül, az garantált öröm nekik is és a szülőknek is. Bármilyen közös tevékenység egy újabb esély arra, hogy egymásra figyeljünk, beszélgessünk, közelebbi kapcsolatba kerüljünk.

Telefonmentes övezetek a lakásban…

Az is jó módszer lehet, hogy az otthon bizonyos részeire korlátozzuk a mobilhasználatot. Például ne használhassa a szobájában, a WC-n, a fürdőszobában, csak a közös helyiségekben, például a nappaliban. Ennek a szabályzásnak megvannak az előnyei, egyrészt korlátozza a mobiltelefonozással töltött időt, másrészt a szülő szemmel tarthatja a gyereket, és látja, hogy mivel foglalkozik. Nagyon fontos, hogy étkezés, tanulás idejére tiltsuk el őket a kütyüktől!

Az emberek a technológia felett

A mobiltelefonnal nagyon nehéz felvenni a szülőknek a versenyt, hiszen a közösségi oldalak állandó szórakozást kínálnak, ami könnyen beszippanthatja az olyan érzékeny korban lévő embereket, mint amilyenek a tinédzserek. Azt természetesen nem várhatjuk el tőlük, hogy maguktól félretegyék a kütyüket, nekünk kell kreatívnak lenni, és olyan programokat kitalálni, amelyek elég érdekesek ahhoz, hogy elszakítsák őket a mobiltól. Emellett azonban elvárhatjuk, hogy bizonyos alkalmakkor tegyék félre a telefont, ilyenkor bizonyára kifejezik majd ellenérzésüket, de a hiszti rövid idő után elszáll.

Mit lát a gyermek a szülőtől?

Ha a szülők állandóan a telefonjukat nyomkodják, akkor nagyon nehéz lesz meggyőzni a gyereket arról, hogy ő ne tegye. A legfontosabb feladat, hogy a szülőknek, példát kell mutatnunk, különben jogosan érvel majd azzal a gyerek, hogy de anyu és apu is ezt csinálja. Ez akkor is igaz, ha sokaknak munkaeszköz a telefon, és néha muszáj használni. (előfordulhat, hogy hétvégén is)

Összességében a szülők feladata igen nehéz, hiszen a gyermek azt csinálja, amit a többiektől lát, tanul, ami éppen trendi. Napjainkban bármennyire is szomorú, de a telefonok, okos kütyük korát éljük, a gyermekek elképzelni sem tudják, milyen ezek nélkül az eszközök nélkül. Éppen ezért fontos, hogy a szülő türelemmel, kreativitással forduljon a gyermek felé, hogy sikerüljön kiharcolnia értékes, együtt töltött, telefonmentes pillanatokat. Természetesen a gyermek később ráébred majd, hogy ezek milyen fontos pillanatok, de egy kiskamasz elsőre ezt nehezen érti meg, neki a tiltás és a szülői korlátozáson lesz első sorban a hangsúly.

 

 

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)