Jump to content

Mit tehetünk a gyermekkori stressz ellen?

2017. 03. 20. 16:31

A gyermekkori tartós stressz és a traumák beláthatatlan következményei közül egy új tényezőt fedeztek fel kanadai kutatók. A gyermekkori testi és lelki bántalmazások során megváltozik az agy jeltovábbítása, aminek folytán a stresszhelyzetek kezelése romolhat.

 

A jelenség hátterében egy olyan fehérje áll, amely a stresszre reagál. A kutatás szerint, a traumák során ennek a proteinnek csökken a mennyisége szervezetünkben, vagyis a hosszú ideig tartó stresszt kezelni kell. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a szülők időben észrevegyék, hogy a gyermeknél valami nincs rendben.

Mire figyeljünk?

Problémát jelez például, ha egy szobatiszta gyerek újra bepisil vagy rosszul alszik, kamaszkorban pedig intő jel lehet az állandó fejfájás, a megváltozott étkezési szokások és a fogyás, valamint azok a rendszeressé váló testi tünetek, amelyek mögött nem áll kimutatható betegség.

Pszichológus szakértő szerint, mindennapi stressz esetén, a szülők tudnak legmegfelelőbben segíteni a gyerekeknek. Ha otthon beszélgetnek a gyermekkel, állandóan figyelnek rá, meghallgatják, a megfelelő figyelem és törődés nagyon sokat számít a gyermekek esetében (is). Megfelelő bizalmi viszony alakul ki a szülők és a gyermek között. Ez esetben a gyermek megnyílik és elmondja, ha valami problémája van.

Mi történik stressz hatás esetén?

Amikor az emberi szervezetet stressz éri, azonnal beindulnak a feszültség leépítésére alkalmas mechanizmusok. Feszültség esetén, az egész izomzat is merev állapotba kerül. A relaxációs technikák során a gyerekek megtanulnak fizikailag ellazulni, így a test olyan üzenetet küld az agynak, hogy a feszültség enyhült, csökkenhet a szorongás szintje. Ezáltal bizonyos élettani mutatók is kedvezően alakulnak.

A szakemberek szerint, kisebb gyerekeknél a progresszív relaxáció technikáját alkalmazzák gyakran, játékos formában. Például teknős helyébe kell képzelniük magukat, amint éppen visszahúzódik a páncéljába, ezáltal a vállizmok megfeszülnek, aztán egy adott instrukcióra megtanulják ellazítani ezeket az izmokat.

Kiskamaszkorban az autogén tréning módszerét is el lehet sajátítani, ahol szintén izmokat tanulnak megfeszíteni, elernyeszteni, de itt már belső testi élményekre, szervekkel kapcsolatos ellazításra is kiterjed a gyakorlatsor. Számtalan módszer és technika ismeretes, ami a gyermekek egészségét szolgálja és segít kigyógyítani a stressz és frusztráció, valamint a szorongás okozta kellemetlen érzésből. A legfontosabb, hogy megfelelő legyen a kommunikáció, elengedhetetlen a bizalom és a nyitottság.

 

A gyermek testi-lelki egészsége érdekében, a mindennapi beszélgetések a legfontosabbak, hiszen a gyermeknek meg kell adni a lehetőséget, hogy az őt ért eseményekről, pozitív és negatív ingerekről, érzésekről, gondolatairól beszélhessen.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)