Jump to content

Mennyire toleráns a társadalmunk ? Avagy a probléma, amellyel a kismamák nap,mint nap szembesülnek

2016. 12. 09. 15:00

Évek óta komoly vitát gerjeszt szerte a világon a nyilvános szoptatás kérdése. Míg egyesek szerint ez teljesen természetes, mások úgy gondolják ez egy intim dolog, ami csak a mamára és a babára tartozik.

Nálunk is nagy port kavart nemrégiben, mikor egy gyermekét nyilvánosan szoptató édesanyát elküldtek az egyik étteremlánc üzletéből. Ezután az édesanyák összefogtak és együtt tüntettek az étteremben a nyilvános szoptatás mellett. Bár az esetet közfelháborodás követte, sokan tüntettek a nyilvános szoptatás mellett, mégis több azon nők száma, akik ezt diszkréten és nem mások szeme előtt etetik meg gyermeküket.

Ez a kérdéskör fontosabb, mint azt sokan gondolnák, ugyanis, ha az anyuka úton van a babával, akkor valahogy orvosolni kell a problémát,a baba nem várhat. Sokan legyintve a probléma fontosságára, elintézik a dolgot annyival, hogy etesse az anya üvegből a gyermekét.

A szoptatásnak azonban fontos szerepe van a gyermek fejlődésében, ilyenkor olyan szoros kötelék alakul ki a gyermek és az anya között, amit nem lehet kialakítani üvegből történő táplálás során. A szoptató anya és csecsemője között érzelmi és fizikális kapcsolat is létrejön, reagálnak egymásra, erősítik a terhesség és a szülés következtében kialakított köteléket. Azok az anyák, akik üvegből etetik gyermeküket, legyen szó anyatejes vagy tápszeres etetésről, sokkal távolabb kerülnek a gyermektől, még akkoris ha ez szemmel nem látható.

Ezen a problémakörön felbuzdulva, egyedülálló módon fejezte ki véleményét a témáról a 28 éves ausztrál, kétgyermekes családanya Betty Strachan, aki Mamas Worldwide Barbie néven megalkotta a szoptatós Barbie figuráját. Betty így tiltakozik a nyilvános szoptatást ellenzők ellen. Véleménye szerint, a médiából napi szinten árad az erotika, az embernek elég csak egy magazint fellapoznia, meztelen nők kerülnek a szeme elé. Éppen ezért nem érti, hogy az emberek miért jönnek zavarba egy szoptató anya látványától, hiszen ilyenkor az ember nem a nyilvánosság elé tárja a testét, hanem diszkréten, akár egy kendővel eltakarva a gyermeke etetésére fókuszál.

Betty úgy gondolja nem árt már fiatalkorban megtanítani a gyermekeknek a szoptatás fontosságát, és természetességét, ezért gondolta, hogy nem is lehetne jobb módot találni erre, mint a Barbie babák árusítása. A nő saját gyermekei szoptatása során figyelte az emberek reakcióit, második gyermeke megszületése után pedig úgy érezte tennie kell valamit azért, hogy a szoptatás kérdése ne legyen tabu téma. Így esett a választása a babákra. Betty reméli, hogy ezzel a kezdeményezésével sikereket érhet el, és a nők szégyenkezés nélkül bátran vállalják a szoptatást helyszíntől függetlenül.

A problémára természetesen megoldást nyújthatna ha mindenhol lennének erre a célra kialakított baba-mama szobák, helyiségek, ahová az anyuka és a gyermeke elvonulhat arra a kis időre, ameddig a gyermeket megeteti.

 

(Forrás: lelkielet.hu, independent.co.uk l Kép: pixabay.com, img.huffingtonpost.com)