Jump to content

Gondolj gyermeked egészségére! Terhesség idején végeztess HIV-szűrést.

2016. 12. 04. 11:00

2016-ban három nőről derült ki a terhessége idején, hogy HIV-fertőzött. Ebből ketten gyermeküket is megfertőzték a rettegett kórral. Orvosszakértők szerint, minden kismamának részt kellene vennie HIV-szűrésen, ezen felül a fiatalokat is kötelezni kellene évenkénti szűrésre, ugyanis a védekezés nélküli szexuális élet is veszélyes lehet számukra.

 

A HIV vírus, az emberi immunhiányt előidéző vírus, ez a vírus felel az AIDS, azaz „Acquired Immune Deficiency Syndrome”, vagyis a szerzett immunhiányos tünet együttes kialakulásáért. Attól, hogy valaki HIV fertőzött, nem jelenti azt, hogy AIDS-ben is szenved. A HIV fertőzés azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az antitestek melyekre a szervezet a vírussal reagál.

December elseje az AIDS elleni világnap, amelyet 1988 óta tartanak, hogy világszerte felhívják az emberek figyelmét a betegség megelőzésére. Magyarországon 2003 és 2015 között jelentős mértékben megnőtt a regisztrált HIV-fertőzöttek, és ennek megfelelően az AIDS-betegek száma.

Hazánkban a fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, míg tőlünk keletebbre főleg az intravénás drogfogyasztás miatt van több százezer, vagy akár több millió HIV-fertőzött. 2016-ban hazánkban három olyan nő is megfertőződött, akiről a terhessége kapcsán derült ki, hogy HIV-fertőzött, ketten pedig HIV-fertőzött kisbabát szültek.

A tévhitekkel ellentétben, a HIV vírus nem adható át a mindennapi érintkezés során, pl.: kézfogás vagy közös WC használat útján. Azonban bizonyos testnedvekkel, hüvelyi, orális szexuális úton és vér útján könnyedén átterjedhet. Fertőzött anyák esetén, a gyermek is elkaphatja a betegséget. Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, így a szervezet sokkal nehezebben áll ellent a különféle betegségeknek.

Thaiföldön a HVTN 702 nevet viselő kutatás, a HIV vírus gyógymódját kutatja. A kutatók szerint 2030-ra áttörést hozhatnak a vizsgálatok, mely megállíthatná a betegségek terjedését.

Fontos, hogy önmagunk és gyermekünk érdekében rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálaton!

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)