Jump to content

Mit tehetünk ha figyelemzavaros a gyermek?

2016. 11. 09. 18:41

Legújabb kutatások szerint a lakosság 3-5 %-a küzd figyelemzavarral. Bizonyos gyerekeknél, ha a gyermekkori figyelemzavart nem orvosolják előfordulhat,hogy felnőttkorban is problémát fog okozni.

Koncentrációs problémákat és figyelemzavart felnőttkorban a fáradság is okozhat, azonban lehet gyermekkori betegség hozadéka is. A gyermekkori figyelemzavart, koncentrációs képesség hiányát minél előbb észre kell venni, és megfelelő szakemberek segítségét kell igénybe venni, a gyermek beilleszkedésének elősegítése érdekében.

Előfordulhat, hogy ezek a problémák hiperaktivitással is társulnak. A szülők és a tanárok feladata ennek az észrevétele. Sajnos sok esetben előfordul,hogy nem vesznek tudomást a probléma jelenlétéről. Nem kezelik megfelelően ezeket a gyermekeket. A figyelmetlenség, szétszórtság okozhat valamint nehezebben tudnak a gyerekek beilleszkedni a közösségbe. Minden esetben meg kell határozni, hogy valóban probléma áll fent, vagy egyszerű figyelmetlenségről van szó.

A megfelelő szakemberek ilyen esetekben, a figyelmetlenség mellett a szétszórtság, feledékenység mértékét is vizsgáljék, ugyanis különbséget kell tenni, hogy a gyermek figyelme menet közben terelődik másra, vagy tudatosan kikerüli a gyermek a koncentrációt igénylő feladatokat.

Gyermekpszichológus szakember szerint, mindenképpen gyanakodnia kell a szülőknek, ha nagyon szétszórt a figyelem, ha a gyerek 10 percnél nem képes tovább fókuszálni. A figyelem, mint képességterület ugyanis a tanulási képességek egyik alapvető meghatározója. Ha figyelemkoncentrációs problémák jelennek meg, abból később tanulási problémák keletkezhetnek.

Már óvodában is észlelhetők a tünetek, amit az óvónőnek észre kell venni. Árulkodó jel például, ha a gyermek semmiben nem tud elmélyülni, ha sűrűn változtatja a tevékenységét. A nagy probléma azonban, azért az iskolára terjed ki, mert ott már tanulási tevékenységet kell folytatni, ahol a teljesítményből nem tud a figyelemzavaros gyerek profitálni, mert képtelen fókuszálni a tananyagra.

Az iskolába kerülés után, mindenképpen érdemes várni 3 hónapot, hiszen nagy terhelés van a gyermekeken az óvodávól kikerülvén. Valamint a kötelező 45 perces koncentráció és egy helyben ülés is hathat rájuk negatívan. A figyelemzavaros gyerekek nem azért viselkednek máshogy, hogy felhívják magukra a figyelmet, hanem mert képtelenek különböző késztetéseiken uralkodni. Ha nem kezelik a problémát, az akár depresszióhoz is vezethet, és deviálódhatnak a figyelemzavaros gyerekek, ezt pedig már sokkal nehezebb megoldani, mint amikor csak a figyelemzavarral és hiperaktivitással kell dolgozni. A másik gond, amely kialakulhat a figyelemzavarból, az önértékelési zavar. Ki kell lendíteni szakember segítségével ebből az állapotból.

Jótékonyan hatnak a figyelemzavaros gyerekek állapotára az Omega3-készítmények, melyek az enyhébb figyelemzavarokon tudnak segíteni. Óvodás korban, iskolás kor elején kifejezetten segíthetik a fejlődést.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)