Jump to content

Gyermeki hiszti,vagy pszichés zavar?

2016. 08. 03. 18:00

 A legtöbb kicsinél elkerülhetetlen, azonban a szülők, annak ellenére, hogy tisztában vannak a létezésével, mégis gyakran érzik magukat tehetetlennek.Egy nyilvános helyen, mások szeme láttára zajló gyermeki hiszti, kiválthatja az emberek ellenszenvét, a szülő pedig szégyent érez a szúrós tekintetek kereszttüzében.Kár ettől kellemetlenül érezni magunkat, a hisztit a gyerek előbb utóbb kinövi, azonban nem árt megfigyelni mikor és meddig tart, ugyanis bizonyos esetekben pszichés rendellenesség jele is lehet.

Kezdő szülőknek elsőre ijesztő lehet, mikor imádott gyermekük hirtelen dühöngő, síró, üvöltős, zokogó hiszti rohamot kap a legváratlanabb helyen és időben. lyenkor a többségük zokog, csapkod, dobálja, ami keze ügyébe kerül, vagy magukat is „földhöz verik”. A szülők hirtelen tehetetlennek érezhetik magukat és ilyenkor két dolgot tesznek, vagy ráhagyják a gyerekre, hogy majd lenyugszik és abbahagyja, vagy ami a legrosszabb módszer agresszióval lépnek fel a hiszti ellen.

Pszichológusok is megállapították, hogy ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha szavakkal próbáljuk megnyugtatni a kicsiket, majd ebből a hisztit eredményező állapotból szeretettel próbáljuk meg kirángatni. Lehet kedves szavakkal és öleléssel is egyaránt. A hiszti korszak megjelenése számos szülőben okoz stresszt, feszültséget, agressziót és türelmetlenséget. Vannak anyák, akik ilyenkor inkább a négy fal között maradnak gyermekeikkel, csak hogy megóvják őket és főleg önmagukat a negatív pillantásoktól esetleges megjegyzésektől.

Fontos megjegyezni, hogy különbséget kell tenni a hiszti és a picik pszichés rendellenességei között. Utóbbi jele ugyanis szintén megnyilvánulhat hisztirohamokban.A Washington Egyetem kutatója, Andy C. Belden vizsgálatai során 279, 3 és 6 év közötti gyermek édesanyjával készített interjút, és az így kapott eredmény alapján megállapította, hogy az egészséges gyerekek "dühkitörése" különbözik a "beteg" gyerekek kitöréseitől. Öt különféle hisztirohamot különböztetett meg, melyek különböző diagnózisokhoz kapcsolódnak. Az egészséges gyerekek esetén csak egy-egy alkalommal találkozunk ezekkel a hisztifajtákkal, a pszichés problémákkal küzdő gyerekek szinte minden alkalommal és együttesen hozzák az öt hiszti fajtát.

Agresszióval társított roham esetén a gyerek gyakran odacsap a szülőre, ez 1-2 alkalommal előfordulhat az egészséges gyermekeknél is, ha nem kapnak meg valamit, vagy elveszik tőlük a játékukat, de előbb-utóbb megtanulják, hogy a szülővel szemben nem léphetnek fel agresszíven. A személyiségzavaros gyerekek, azonban minden hisztirohamnál agresszíven nyilvánulnak meg.

A szülő elleni agressziónál is veszélyesebb, ha a gyermek önmagát is bántalmazza. Ennek jele lehet a hiszti közbeni hajtépés, harapás, belerúghat az őt körülvevő tárgyakba, karmolja, marja magát, nekiveri fejét a falnak. Ez a tünet az egészséges gyermekek nagyon kis százalékánál fordul csak elő, beteg gyerekeknél viszont gyakori, ilyenkor ajánlatos azonnal szakemberhez fordulni, megelőzvén a későbbi esetlegesen komolyabb sérüléseket..

Gyakori hiszti jellemzően a beteg gyerekekre igaz, a szülőnek a havi 2-3 hiszti is soknak számít, azonban ez még az egészséges határértékeken belül mozog. Ha a gyerek havonta 15-20 hisztirohamot is produkál és a házon kívüli hiszti száma több mint öt, akkor ott komoly probléma áll fenn.

A hiszti időtartama is problémát jelezhet, az elhúzódó kitörések a pszichés betegség jelei közé tartoznak. Általában az 5-10 perces hisztiroham még egészségesnek mondható, azonban a 25-35 perces folyamatos kitörés jelzi, hogy komoly gond van a gyerekkel. Egészséges kicsiknél is előfordulhat, hogy a hiszti órákig is eltarthat, de ez csak nagyon ritkán fordul elő. A problémás kicsik hisztije jellemzően elhúzódik. 

Szükség van segítségre a megnyugváshoz, hiszen a pszichés rendellenességben szenvedő gyerekek képtelenek maguktól megnyugodni. Az egészséges gyereknél a hiszti amilyen gyorsan jött, olyan könnyen tovább is száll. A problémás kicsik esetén hosszú ideig tart a megnyugvás, és a rohamok után még további órák kellenek a végleges lenyugváshoz. Sokáig zaklatottak maradnak egy ilyen roham tán. Görcsösen kapaszkodnak a szülőbe, hüppögnek, látszólag is megviseltek és zaklatottak.

Szakemberek minden esetben hangsúlyozzák, hogy a legnagyobb felelősség a szülőkön van, akik ne szégyelljenek segítséget kérni, ugyanis egyedül nagyon nehéz felismerni, hogy mikor léphet fel valamiféle rendellenesség, pszichés zavar a gyermeknél. Ha a normáltól eltérő hisztirohamokat tapasztal, azonnal keresse fel a gyermekorvosát.

Hogyan kezelhető a hagyományos hisztiroham?

Mindig adjunk lehetőséget önálló tevékenységvégzésre, adjunk időt nekik, hogy bizonyos feladatokat megcsinálhassanak, ne fegyelmezzünk úgy,hogy elvesszük tőle, amit éppen csinál és helyette nem adunk neki új feladatot. Hisztiroham esetén hagyni kell őket lenyugodni, lehetőség szerint elterelni a figyelmét az aktuális problémájáról, ne oldjuk, meg helyettük azokat a szituációkat melyek elsőre nem mennek nekik, inkább segítsük őket, hogy sikerüljön a feladat.

Gondoljuk előre végig, hogy mit fogunk tenni hiszti esetén, hogy ne érjen minket teljesen váratlanul a helyzet. Az agresszió nem vezet jóra, soha ne lépjünk fel agresszíven ellenük a hisztiroham esetén.

Ha olyan helyen tör rá a roham, ahol tombolás közben megsérülhet, ellenszegülése ellenére is vigyük onnan. Ha a rohamnak vége magyarázzuk el neki,hogy nem ez a megfelelő módja  aprobléma megoldásának. És mondjuk el nekik, hogy ezzel nekünk szülőknek is fájdalmat okoznak.

Mikortól utalhat pszichológiai problémára a hiszti?

Ha az utolsó 10-20 hiszti alkalmával, több mint felénél agresszív volt a gyermek. Amennyiben megfigyelhető nála mind az öt hiszti típus tünete, illetve havonta 10-20 alkalommal is dühkitörése van otthon, vagy napi ötnél több házon kívül, valamint az esetek 90 százalékában, több mint 25 perces dührohamai vannak, a hosszas hiszti után is képtelen egyedül megnyugodni, akkor bizonyára pszichés probléma áll fent nála.

A hiszti a természetes lelki fejlődés része. Ne feledjük, ami a legfontosabb ebben az életszakaszban, az a kellő mennyiségű türelem, odafigyelés és kitartás a szülők részéről. Ha úgy érzi, hogy gyermeke hisztije pszichológiai problémákra utal, azonnal keressen fel egy pszichológust vagy gyermekorvost.

(Forrás: lelkielet.hu; webbeteg.hu l Kép:pixabay.com)