Jump to content

Így fejleszd gyermeked lelki rugalmasságát! 1.

2015. 05. 20. 20:00

A szülők ma már egy több pszichológiai könyvből tanulhatnak arról, hogyan segíthetik hozzá gyermeküket a boldog, sikeres élethez. Leírják azt is, hogy a harmonikus élethez szüksége van lelki ellenállóképességre, rugalmasságra is.

Egyszóval arra, hogy jól vegye az akadályokat, boldoguljon a nehéz helyzetekben, alkalmazkodjon a körülményekhez, megfelelően tudja feldolgozni a stresszt, a traumákat.

Lelki rugalmasság híján a gyerekek nem tudják majd olyan jól szabályozni az érzelmeiket, agresszivitásuk, ellenségeskedésük miatt gyakran lesznek kiközösítettetek egy közösségben, memória-és tanulási zavarokkal küzdhetnek, érzékenyebbek lehetnek egyes szituációkban.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság az Oxford Handbook of Poverty and Child Development című könyve leírja, hogy a szülő hogyan segíthet a szülő csemetéjének a lelki rugalmasság fejlesztésében.

Biztosíts kereteket a következetes neveléssel!

A gyermeknek szüksége van mindig érvényes, tiszta, egyértelműen kommunikált szabályokra, elvárásokra, hiszen így tanulja meg a saját életét, a környezetét befolyásolni.

A keret biztonság és kényelem, elbújási lehetőség a stressz elől, ezért jó, ha vannak családi szokások pl. étkezéskor, lefekvéskor.

Ne titkolja az érzelmeket!

Legyen az a szülő, a gyerek, vagy a környezet érzelme, szomorúság, düh, szeretet, csalódottság, félelem, stb., beszélj róla, és tanítsd meg neki kifejezni őket! Ha felismeri, ha gyakorolja az érzelmek kifejezését, szabályozni is fogja tudni őket.

(Forrás:xford Handbook of Poverty and Child Development / Fotó:httphqwallbase.com, pixabay.com)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!