Jump to content

Mikor kell közbelépni?

2015. 05. 17. 20:48

Az agresszivitás igen gyakori a gyermekek között. De mégis mikor kell közbelépni a gyerekek közti konfliktusok, verekedések, testi, szóbeli bántalmazások esetén?

Az agresszív ösztönök velünk születnek, a fiúknál gyakoribbak, így döntik el az egymás közötti hierarchiát. A bántalmazott gyerekek sokszor nem merik megvédeni magukat, vagy nem is tudják, hogyan kell. A verekedős fél olykor csak barátkozni akar, s eme furcsa módját választja az ismerkedésnek.

Fontos, hogy a gyerek szóljon az óvónőnek, s a bántalmazó féllel szemben először egy verbálisan rendezhető módszert tanuljon a szüleitől, s így a legtöbb esetben elsimíthatóak a dolgok. a szülő bátorítsa a gyermekét arra, hogy megvédje magát, és rendezze a konfliktust. Óvodás korban kell kifejleszteniük magukban a kontrollt a gyerekeknek. Az a gyerek, aki nem meri megvédeni magát, sokszor önbizalomhiányos, szorongó gyerek. Figyeld meg, milyen példát adsz a gyermekednek a hasonló konfliktusos szituációkban, s ha kell, változtass!

Az agresszió oka lehet idegrendszeri, de szülői minta is, otthoni bántalmazás, az, ha nem fordítanak rá otthon elegendő figyelmet, törődést, ha nem kap megfelelő nevelést, ha sok agresszív műsort, filmet néz a tévében.

Ha a tanácsok ellenére nem változik az óvónő segítő szándéka pozitív irányba, ha a gyerek szenved, fel lehet keresni az óvoda, vagy a területi tanácsadó pszichológusát. Az is megoldás lehet, ha a két gyereket óvodán kívül próbáljuk összebarátkoztatni egymással.

(Forrás:BabaPatika 2015 április / Fotó: en.wikipedia.org)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!