Jump to content

Fiúk fakanállal, lányok kisautóval?

2015. 04. 04. 15:00

Identitászavarra utal-e, ha egy kisfiú lányos játékokkal, egy kislány pedig fiús játékokkal játszik?

A nemi igazodás egy tanulási folyamat. A szülők maguk is közvetítik a nemi sztereotípiákat: más színű ruhába öltöztetik a fiúkat, mint a lányokat, máshogyan kezelik, másképpen büntetik őket.

Neveld úgy a gyerekeket, hogy tisztában legyenek a nemükhöz kapcsolódó viselkedéssel, érzésekkel, de ne essenek kétségbe a másik nem hagyományos feladataitól sem, egy lány is megtanulhat fát vágni, és egy fiú felmosni. Ne tiltsd őket semmitől, de persze ne engedd a kisfiad rózsaszín szoknyában, csatokkal a hajában mászkálni. Ha van lánytestvére, biztosan fel fogja próbálni a lányos ruhákat, de ez egyben egy remek alkalom is számodra ahhoz, hogy fejleszd a nemi identitását. Egy fiú is játszhat plüssmacival, játék babával, főzőcskézhet, és egy lány is játszhat autókkal, építőkockákkal. Miért is ne? Ettől még nem tévesztenek szerepet.

Érdekesség: A gyerekek 3 éves korukban, külső jegyek (hajpánt, baba, rövid haj) alapján tudják besorolni magukat a nemek közé. 5-6 évesen már kialakul a nemi azonosságtudat, s ekkortól általában már igazodnak a nemi viselkedésmintákhoz.

Konklúzió: Szabad tehát kipróbálniuk a másik nem játékait is, ez nem kóros, viszont a tiltás, az elnyomás, megszégyenítés fennakadást, szorongást, félelmet szülhet. Ha a fent leírtak ellenére kétségeid vannak, hogy a gyermeked nemének megfelelően viselkedik-e, keress fel egy szakembert!

(Forrás: childdevelopmentinfo.com, Fotó:stormfront.org)

Szeretnél követni minket a Facebook-on? Kattints ide, és lájkold az oldalt!