Jump to content

Van néhány ok, amiért érdemes karfiolt fogyasztani

2024. 01. 28. 19:00

Az egészségtudatos étkezésbe a gyümölcsök és a zöldségek fogyasztása alapvető, ám közülük is némelyiket jobban szeretjük, a másikat kevésbé. Ez utóbbi kategóriába tartozhat a karfiol is.

A karfiol igazán szuper élelmiszer, mivel gazdag tápanyagtartalmú, ellenben alacsony kalóriával rendelkező zöldség. Mellette szól az is, hogy felhasználása is sokoldalú, de még ez sem mindig elegendő érv amellett, hogy az ember fogyassza. Igyekszünk meggyőzni.

Alacsony kalória- és szénhidráttartalom

Már említettük az előbb és túl sok magyarázatot sem igényel mindez. Ha eddig tartózkodtál a karfioltól és nem tudtad, hogy mennyire jó, nos, nagyon. A ketogén étrendbe is jól beilleszthető.

Magas rosttartalmú

A rostban gazdag táplálkozást is segíti a karfiol. Vagyis fogyasztásával támogatod az emésztésedet és hozzájárul az egészséges bélmozgáshoz. A rostok segítenek telítettségérzetet adni, így a súly kordában tartása is könnyebben kivitelezhető.

Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

Tele van C-vitaminnal, K-vitaminnal, B-vitaminokkal, folsavval és káliummal. Ezek a tápanyagok fontosak az immunrendszer, a csontok, a vérkeringés és az idegrendszer egészségéhez, megfelelő működéséhez. Ugyanúgy tartalmaz antioxidánsokat, például glutationt, amely segíti a sejtek védelmét, felveszi a kesztyűt a káros szabad gyökökkel.

Hogyan használható fel a karfiol?

A zöldségleves sokak esetében karfiolt is tartalmaz, tehát a levesek alapanyaga lehet, de párolva és fűszerezve is tökéletes.

A karfiol kisütve is legalább annyira ízletes. Sőt, ha a szénhidrátban szegény étrenden vagy, akkor az apróra szeletelt, megfőzött karfiolt akár rizs helyett is tálalni lehet. Köretként is tökéletes, de kiegészítőként is megfelelő.

Készíthetsz pürét és főzeléket is belőle. Összeturmixolva igazán pépes és krémes köretet, főzeléket tálalhatsz.

Ha a diéta során sem szeretnél lemondani a pizzáról, akkor a tésztába keverj főzött és pepesített karfiolt, amely alacsony szénhidráttartalma miatt tökéletes megoldásnak bizonyulhat.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)