Jump to content

Cukormentesre váltanál? Jövünk a hogyannal

2024. 01. 07. 19:00

A tudatosan egészséges életmódba nem fér bele nemcsak a túlzott cukorfogyasztás, de úgy általában a cukor sem. Mára ez egy hatalmas problémává nőtte ki magát, amelynek súlyos következményei vannak.

Túl vagyunk az ünnepi lakomázásokon és sokan fogadalomként azt célozták meg, hogy lefogynak, vagy legalábbis életmódváltásba kezdenek. Ebbe beletartozik az is, hogy ki szeretnék hagyni az életükből a cukorfogyasztást vagy legalábbis minimalizálni szeretnék azt.

Egyik napról a másikra is meg lehet ezt tenni, de ez olyan elvonási tünetekkel járhat, mint egyéb függőségek esetén. Márpedig a fogyás, de még inkább az egészség visszaszerzése megtartása érdekében kulcsfontosságú. A cukorbetegség és hízáson túl olyan tüneteket is okozhat a cukorfogyasztás, mint levertség, fáradság, bőrproblémák.

A cukormentes étrendre való áttérés nem könnyű, de néhány lépés segíthet az édesített ételek és italok fokozatos kivonásában az étrendedből.

Fokozatosság elve mentén érdemes haladni, azaz ne próbálj azonnal minden cukrot kizárni az étrendedből. Kezdd el fokozatosan azt. Hagyj időt magadnak és a szervezetednek is, hogy könnyebben alkalmazkodjon a csökkentett mennyiséghez.

Tájékozódj az élelmiszerek cukortartalmáról. Eddig talán nem is érdekelt, hogy mi és mennyi cukrot tartalmazott, de ha jobban beleásod magad és tudatosan szeretnél a cukorról lemondani, akkor bizony rájöhetsz, hogy olyan ételekben is van, amire eddig nem is gondoltál. Sok élelmiszer ugyanis rejtetten tartalmaz cukrot, de mindez az összetevők között feltüntetett.

Keress alternatív édesítő megoldásokat. A természetesség érdekében a méz a legjobb, de egyéb édesítőszerekkel is próbálkozhatsz.

Készítsd el saját magad az ételeidet. Ebben az a jó, hogy idő és figyelmet szánsz magadra így. Vagyis a hozzávalókat is te magad válogathatod össze. Törekedj a friss termékek beszerzésére és mellőzd a feldolgozott élelmiszereket.

A cukorfogyasztás minimalizálása mellett is figyelj oda a folyadékfogyasztásra, és mondj le a cukrozott italokról. Helyettesítsd az vízzel vagy teákkal és természetesen ebben az esetben is kerüld a cukrot (szép fokozatosan csökkentsd ízesítés során a cukrot).

Lehet, hogy neked elsőre és viszonylag kis „kínzással” sikerülne a drasztikus módon kizárni az életedből a cukrot, azonban javasoljuk, hogy kisebb lépésekben tedd azt meg és váljon hosszútávú szokásoddá.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)