Jump to content

Se a meleg, se a motiválatlanság ne álljon az utadba!

2023. 07. 05. 19:00

Sok minden jár az eszed, hogy hogyan tudnád lehűteni magadat a hőségben? És a sportolás, a mozgás pont nincs ezek között? Pedig nyáron is jó a mozgás, csak a motivációt kell visszacsalogatni.

Teljesen érthető, ha kánikulában nehezebb rávenni magad a sportolásra. Érezted már úgy, hogy annyira szenvedtél a melegtől, hogy a hűvös szobában való pihenésen túl semmi másra sem vágytál? Néhány szempont figyelembe vételével azonban még ilyen időben is visszatalálhatsz a mozgás örömére.

Az egyik legfontosabb, az időzítés. Azaz olyan időpontot szükséges választani, amikor a sportolás kényelmes. Vagyis kerüld a legmelegebb órákat. Kelhetsz akár együtt a nappal és hajnalra tervezel be mozgást, vagy épp az esti időszakot szánod arra.

A legjobb hír az, hogy még csak ki sem kell otthonról mozdulnod ahhoz, hogy sportolhass. Ha nehezen veszed rá magad a sportolásra, akkor talán az még nagyobb terhet jelent, hogy el kell hagynod az otthonodat. Éppen ezért a mozgás vidd be a lakásodba. Szerencsére irtó sok videót találhatsz olyan edzésekről, amelyekhez semmilyen vagy csak néhány, otthon is található eszköz szükséges.

Ha nem futásról, gyaloglásról, kerékpározásról van szó, vagyis olyan sportokról, amelyekben a helyváltoztatás alapvető, akkor bizony keress a szabadban olyan területet, ahol hűvös van. Sőt, érdemes lehet akár úgy megválasztani a mozgásformát is. Na persze nem muszáj a melegben aszalódnod a szabadban, ha van a környezetedben olyan sportlétesítmény, ahol megtalálod a számításodat és légkondicionált is. Ebben az esetben ugyanis nemcsak könnyebben mehet a sportolás, de ha végeztél, akkor lezuhanyozhatsz és meg-, felfrissülve hagyhatod el az épületet. Ez sokat dobhat a hangulatodon, a közérzeteden.

Ha mégis a szabadban akarsz mozogni, akkor összekötheted a vízzel is. Vagyis keress a közeledben természetes vizet vagy akár uszodát, ahol akár maga az úszás jelentheti a mozgást, vagy sportolás után megmártózhatsz és lehűtheted a testedet.

A nyár megadja annak lehetőségét is, hogy új vízi sportokat próbálj ki, így kettőt ütsz egy csapásra.

Még ha a kezdeti lelkesedés nagy is, egyedül lehet, hogy hamar elmarad mindez. Éppen ezért keress magadnak olyan edzőtársat, akivel űzheted a választott sportot és egymást tudjátok noszogatni, segíteni.

Ha csupán a hőség az oka, hogy lanyhul a mozgás iránti lelkesedés, akkor tűzz ki magadnak konkrét célokat és szabj meg határidőt is a teljesítéshez. A legjobb, ha ez vizuális motivációt is jelent, azaz leírod valahová és jól látható helyre teszed.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)