Jump to content

A hőségben csak okosan sportolj!

2023. 06. 18. 19:00

Itt a nyár és talán még csak most jön csak ennek az évszaknak az igazi jellemzője: a hőség. A sportolásról ettől függetlenül nem kell lemondanunk, de érdemes átgondolni néhány dolgot.

Ismerős az az érzés, hogy alig tudsz reggel felébredni, mert az éjjel olyan hőség volt, hogy alig tudtál aludni? hajnalban azonban kellemesebbé válik az idő, talán még egy kis szellő is átjárja a házat és akkor tudnád bepótolni az alváshiányt. Az időjárásjelentés ráadásul nagy forróságot jósol.

Mégsem kell még a nagy kánikula idején se lemondani a mozgásról, csupán stratégiát kell váltani, valamint szabályokat érdemes betartani.

A nagy meleg idején való sportolás közben fontos, hogy megfelelő óvintézkedéseket tegyünk a testünk biztonságának és egészségének megőrzése érdekében.

Próbáljuk meg a sporttevékenységet a nap legmelegebb órái előtt vagy utánra időzíteni. Kerüljük a déli 10 és délután 4 óra közötti időszakot, amikor a hőmérséklet a legmagasabb. Azaz vagy kora reggel vagy eseti órákra érdemes időzíteni.

Nyáron talán sokkal könnyebb a folyadékpótlásra odafigyelni, azonban aktív mozgás esetén nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. Igyunk előre, közben és utána is vizet vagy elektrolitos italokat, hogy pótoljuk az izzadással elvesztett folyadékot. Kerüljük az alkoholt és a koffeint, mivel ezek dehidratáló hatással lehetnek.

Viseljünk könnyű, lélegző anyagból készült sportruházatot. Kerüljük a sötét színű ruhákat, amelyek vonzzák a napsugarat. Helyette válasszunk világosabb színeket. Ne feledkezzünk meg a bőr védelméről sem, ha a szabadban folytatunk sporttevékenységet. Egy sapka és egy napszemüveg is jól jöhet.

Nyáron már reggel vagy eset is nagy hőséget tapasztalhatunk. A sportolás pedig fokozottan igénybe veszi a testünket. Vegyük vissza az intenzitásból ilyenkor, és figyeljünk oda a testünk jeleire. Ha szédülést, hányingert vagy gyengeséget érzünk, azonnal hagyjuk abba a sporttevékenységet és pihenjünk. Az egészségünk a legfontosabb.

Kerüljük a közvetlen napfényben végzett sportot. Válasszunk olyan helyszínt, ahol van árnyék vagy fedett sportlétesítmény.

Amennyiben lehetséges, sportoljunk társaságban vagy legalább egy partnerrel. Így figyelemmel kísérhetjük egymás állapotát és segíthetünk egymásnak szükség esetén.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)