Jump to content

Miért jó a csipkebogyó?

2017. 12. 18. 12:50

Bizonyára nem sok ember étrendjében szerepel a csipkebogyó, pedig ez az apró piros bogyó, mindamellett, hogy kiváló C-vitamin forrás, számtalan jótékony hatása bír testünkre és lelkünkre egyaránt.

Vitaminban gazdag...

Sokan nem is sejtik, de a csipkebogyó C-vitamin tartalma jóval magasabb,mint egy nagyobb citromé. Magas C-vitamin tartalmán kívül, tartalmaz A-, B1,-B2-,E-, P- és K-vitamint. Mindezek mellett, olyan ásványi anyagok és egyéb vegyületek találhatóak meg húsában, mely a szervezetünk számára különösen fontos. Már egy szem csipkebogyó is igen gazdag ásványi anyagokban, magéziumban, cukorban, ezenkívül aminosavakat, pektint, szerves savakat, illóolajokat, flavonoidokat és karotinoidokat tartalmaz. Fontos, hogy csak akkor tartja magas vitamintartalmát, ha nem forrázzuk. Hő hatására ugyanis a magas vitamintartalom elbolmik!

Milyen jótékony hatással bír?

A csipkebogyó gyorsítja a véráramlást, ugyanis szabályozza az erek falának áteresztőképességét. Fogyasztható érelmeszesedés és érszűkület megelőzése céljából. A gyümölcs húsában található vitaminok és egyéb anyagok segítenek szabályozni a vércukorszintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják. Mindezek mellett, a csipkebogyó enyhén vizelethajtó hatású, éppen ezért jó választás lehet vesekő és vesehomok kezelésére. Immunerősítő hatással bír, segíti a sebgyógyulást és a fertőzések ellen is kiváló. Serkenti a máj és a mellékvesék működését, vérzéscsillapító hatással bír, légúti megbetegedésekre is gyógyír, köhögéscsillapító, segíti a vírusok mielőbbi elpusztulását.  Remek választás reumatikus panaszok , ízületi fájdalmak, gyulladások esetén. Számtalan testünkre nézve kedvező hatása mellet, a csipkebogyó a lelki problémák orvoslásában is kiválóan szerepel, ugyanis nyugtatja az idegeket, csökkenti a szervezet stresszhormon szintjét, elűzi a szorongást, a stresszt és a frusztrációt.

Így fogyaszthatod!

A csipkebogyó fogyasztható gyümölcs formájában, de készítenek belőle gyógyteát , lekvárt, likőrt, bort, pálinkát, szörpöt, és a kozmetikai ipar is előszeretettel használja alapanyagként a különféle krémekhez és pakolásokhoz. A csipkebogyónak ugyanis bőrfiatalító hatása is van, a benne található C-és E-vitamin fokozza a sejtek regenerálódási képességét, összehúzza a pórusokat, megőrzi bőrünk rugalmasságát, és feszesíti a bőrt. A csipkebogyóból sajtolt olajok transzretinolsavat tartalmaznak, melyek serkentik a kollagéntermelését, majd A-vitaminná alakulnak. Ennek köszönhetően bőrünk megőrzi szépségét és egészségét. Regenereálja arcunk, megőrzi bőrünk fiatalságát és feltölti a szemkörnyéki ráncokat. P-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, és erősíti a hajszálereket, ezért problémás arcbőr esetén is kiválóan alkalmazható. A csipkebogyó fogyasztása a benne található flavonoidok gyulladásgátló hatásának köszönhetően, fokozza a szervezet ellenálló képességét a különféle kórokozók ellen. Csodákat művel immunrendszerünkkel. A csipkebogyó készítmények immunerősítőként és üdítőként is fogyaszthatóak.

Áztass be egy csapott evőkanál csipkebogyót, vagy csipkehúst 5 órára hideg vízbe, majd hidegen vagy langyosra melegítve fogyaszd el. Fontos, hogy soha ne forrázd le,mert elveszti jótékony hatásait. Ajánlott napi mennyiség két-három csésze. Lefekvés előtt is fogyasztható.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)