Jump to content

Vigyázz magadra télen is!

2017. 12. 16. 13:08

Vannak emberek, akiket a szél, a fagy és a hó sem tántorít el attól, hogy hódoljanak szenvedélyüknek, a sportnak. Ha Te is a téli sportok szerelmese vagy, legyél körültekintő és vigyázz testi épségedre!

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a téli sportolást megússzuk sérülések, betegségek, törések és rándulások nélkül?

A téli időszakban megnő a rándulások, húzódások, zúzódások, törések és egyéb a hó, a jég és a téli sportok okozta sérülések. Az idősebb korosztályt a combnyaktörés kockázata is fokozattan veszélyezteti, ezért kortól és nemtől függetlenül, mindig legyünk körültekintőek, nehogy gipszben töltsük az ünnepeket.

Statisztikák szerint, a fiatalabb korosztály körében a kéz és lábtörések száma jelentősen megnő a tél beköszöntével. A korcsolyázás, síelés, snowboardozás, szánkózás remek szórakozás, mely a testet és a lelket is feltölti energiával, kikapcsol a fárasztó hétköznapok után. Azonban sok veszélyt rejtenek magukban.

Ha idén először kipróbálnád a síelést, ne lepődj meg, ha kezdetben kicsit kellemetlen érzésed lesz, ugyanis a látszat ellenére a síeléshez szükség van egy megfelelő erőnlétre. A síelés során a magasságkülönbség miatt kialakult alacsonyabb oxigénkoncentráció is megviseli a testünket. Ha évközben sportolunk, futunk, úszunk, kerékpározunk, a téli extrém sportok sem fognak gondot okozni.

Mielőtt sportolásra szánnád el magad mindig gondolj az alapos bemelegítésre, ezzel is elkerülhetőek a húzódások, rándulások, ficamok. Mozgasd át izmaidat, ízületeidet, ezzel megelőzheted a kellemetlen panaszokat. Fontos, hogy mindig figyeljünk a réteges öltözködésre, ha télen futunk, sapkát és kesztyűt mindenképpen vegyünk, ugyanis testünk leizzad, és könnyen meghűlhetünk.

A síelésnél, snowboardozásnál mindig ügyeljünk a megfelelő védőfelszerelésre, öltözzünk melegen, és figyeljünk rá, hogy olyan síruhát válasszunk, melyben mozgásunk nem akadályozott és kényelmesen tudunk benne mozogni és járni egyaránt. A síszemüveg használata nagyon fontos, ugyanis a havon visszaverődött napfény ártalmas a szemünkre, valamint csúszás közben a látásunkat is zavarja.

Nagyon fontos, hogyha Karácsony és Szilveszter környékén síelnél, akkor kerüld az alkoholt és lehetőleg akkor indulj neki a pályának, ha elég kipihentnek érzed magad. A fáradtság, a koncentrációképesség legnagyobb ellensége. Alkohol hatása alatt a reakcióidő megnő, az erek kitágulnak, így nem csak figyelemzavar következik be (ami komoly balesetet is okozhat a pályán) hanem testünk is kihűlhet. Ha mindent alaposan megszervezel és körültekintő vagy, akkor kellemes, nyugtató, pihentető és nem utolsó sorban testet-lelket feltöltő élményekben lehet részed.

(Forrás: lelkielet.hu l kép: pixabay.com)