Jump to content

Miért együnk körtét?

2017. 11. 07. 12:22

Az őszi hónapok egyik legkedveltebb gyümölcse a körte. Bár nem tartozik a gyógynövények közé, magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt, mégis gyógyító hatással van szervezetünkre. Mindemellett pedig nagyon finom is. Nézzük miért érdemes körtét enni?

Mi van benne?

Egy 100 grammos körtében átlagosan 52 kalória van, 12 gramm szénhidrát, 0,4g fehérje, ezen kívül található benne, a szervezetünk számára elengedhetetlen magnézium, kalcium, kálium, és foszfor. Egy átlagos (közepes méret) körte elfogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre, ugyanis fogyasztásával növeljük szervezetünk C-vitamin és K-vitamin szükségletét. Fogyasztása során mindemellett, kálcium, magnézium, vas, folsav és B6-vitamin is kerül szervezetünkbe.

Mire jó?

Tanulmányokkal igazolták, hogy a körte jótékonyan hat az emésztőrendszerre, csökkenti az emésztőcsatorna gyulladásait, szabályozza a bélműködést, gyomorfájás ellen kiváló, hiszen megnyugtatja az irritált gyomorfelületet. Segít beindítani az anyagcserefolyamatokat, és az emésztést. Magas vitamin tartalma miatt, vízhajtó hatású.

Húgyúti problémák esetén, orvosság lehet 3-4 pohár 100%-os körtelé. Mindezek mellett, fogyasztása során, a körtében található bórtartalom miatt, a mentális állapotunk, éberségünk, és koncentrációképességünk is javulhat. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, a körtefogyasztással csökkenthető a szívroham, cukorbetegség és az elhízás esélye. A rostban gazdag táplálkozás ugyanis jót tesz a szervezetnek. Egy közepes méretű körtében átlagosan 6 grammnyi rost található, amely egy 50 év alatti nő napi szükségletének mintegy egynegyede. A körtefogyasztás csökkenti a bélszakasz különféle gyulladásos betegségeinek kialakulását, valamint a gyomor terhelését is.

Fogyasztásának hatására teltségérzetünk hosszabb ideig tart, kevésbé leszünk éhesek, így testsúlyunk sem emelkedik. További tanulmányokkkal igazolták, hogy a körte fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a szervezet koleszterin szintjét.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)