Jump to content

Szaunáznál? Csak óvatosan!

2017. 10. 24. 14:26

Testi-lelki felfrissülésre vágynál? Látogass el egy wellnessközpontba, ússz, szaunázz, töltsd fel tested és lelked energiaszintjét, de mindeközben figyelj oda tested egészségére.

A különféle wellness szolgáltatások jótékonyan hatnak testünkre, és lelkünkre egyaránt. Hiszen ki ne élvezné, ha néhány napra kiszakadhatna a mindennapi mókuskerékből, és nem lenne más dolga, csak,hogy a testét-lelkét kényeztesse. A kellemes, napsütéses ám, de hűvös időben, bizonyára a fázósabbak is szívesen üldögélnénekk akár egy szabadtéri meleg vizes medencében vagy épp egy meleg szaunában.

Mire jó a szauna?

A szauna segítségével az egész szervezetünket könnyen formába hozhatjuk.Bizonyítottan hatékony eszköz a szervezet védekező képességének erősítésében, a gyakori meghűléses betegségek megelőzésre is kiválóan alkalmas. A meleg hatására ugyanis elpusztulnak a bacilusok és kórokozók, így az enyhébb náthás betegségek esetén is kifejezetten ajánlott. Mivel a szaunában magas a páratartalom és a hőmérsékelt, így bőrünk, és a külső, belső elválasztású mirigyeink reagálnak a hirtelen hőmérséklet változásra. A forróság hatására a bőr anyagcseréje két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen lemoshatókká válnak. A szaunázás a vérkeringésre és az érrendszerre is hatással van. Fokozza a szív működését, felgyorsítja a véráramlást, az erek a hő hatására ugyanis tágulni kezdenek. Szív és érrendszeri megbetegedés esetén a szauna használatát mellőzni kell! A szauna után vett hűtő fürdő hatására a kitágult erek összehúzódnak, így a rendszeres szaunázás valódi értorna is egyben.

Fontos! Ha valaki először jár szaunában, ne kezdje a legmelegebbel. Azok számára, akik nem bírják a gőzt és a nagyon meleget, különféle infraszaunák, illóolajos szaunák használata ajánlott, ezek is kiválóan hatnak a testre és a lélekre egyaránt. Higiéniai okokból mindig célszerű a törölköző használata, valamint szauna előtt és után egy tisztító zuhany is szükségeltetik. Általában háromszor 8-10 percet célszerű bent tartózkodni a kabinban, az alkalmak közé pedig, legalább 5-10 perces szünetet kell beiktatni. A szünet alatt célszerű a szervezetet lehűteni a levegőn való sétával, hideg zuhannyal, esetleg az erre külön felállított hideg vizű medencében elmerülni. A szauna kiváló eszköz bizonyos betegségek megelőzésére, de ez nem jelenti azt,hogy a gyógyításukra is alkalmas lenne.

Lázasan, gyulladásos állapotban nem ajánlott a használata. Szív, érrendszeri problémák, visszér, magas vérnyomás esetén kifejezetten kerülendő!

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)