Jump to content

Kis lépés az egészséges életmód felé...

2017. 10. 13. 13:22

Az ősz beköszöntével ideje felturbózni immunrendszerünket, és néhány lépést tenni az egészséges életmód felé. Nézzük, milyen apró trükkökkel tehetjük egészségesebbé mindennapjainkat.

Ha szeretnénk egy kicsivel jobban érezni magunkat a bőrünkben, fittebbek, kiegyensúlyozottabbak akarunk lenni vagy megszabadulni egy-két plusz kilótól, nem kell az egész kamra tartalmát a kukába dobni, elég csupán, ha egy-két alapanyagot cserélünk valami újra. Például a töltött káposztát készítsük barna rizsből vagy árpagyöngyből, a süteményekhez használjunk zablisztet a hagyományos fehérliszt mellett, és tegyünk energiamentes édesítőszert, illetve kevesebb cukrot a töltelékhez, krémekhez. Egyszer-egyszer a túrós csuszában a hagyományos tésztát lecserélhetjük durum- vagy tönköly tésztára. Bár látszólag nem túl nagy változás, mégis a gyorsan felszívódó szénhidrátokat lassan felszívódóval helyettesítettük, ami nem emeli meg hirtelen a vércukorszintünket, ezáltal könnyebb odafigyelni a mértékletes fogyasztásra.

Az ősz beköszöntével sokan valamiért azt gondolják, hogy sokkal nehezebb finom friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolni a piacon, mint nyáron! Pedig a választék épp oly széles és színes, mint a melegebb hónapokban, csak sokan nem mernek megismerkedni a számukra még idegen fajtákkal. Például kóstoltuk már a cikóriát vagy pasztinákot, és milyen gyakran fogyasztunk csicsókát vagy naspolyát? A cikória és a pasztinák jó hatással lehet az emésztési panaszokra, a csicsóka rostban (inulinban) gazdag, a naspolyának pedig számottevő a C-vitamin tartalma. Ha legközelebb bevásárolni indulunk, bátran kérdezzünk rá az eladótól, hogy milyen új, friss áruk érkeztek. Amellett, hogy egy kis változatosságot csempészünk a hétköznapi ételeinkbe, több gyümölcsöt és zöldséget is fogunk fogyasztani, sőt még a vitaminraktárunkat is felturbózhatjuk!

Bár a családi lakomák során is törekedjünk arra, hogy az ételek készítésekor zsírszegény technikákat alkalmazzunk, mint például a sütőpapíron vagy sütőzsákban sütés. Nem szükséges azonban teljesen kiűzni a zsiradékok felhasználását az étrendünkből, de arra ügyelhetünk, hogy a telített zsírsavak helyett a telítetleneket részesítsük előnyben. Az olívaolaj mellett kipróbálhatjuk a szőlőmag-, vagy a tökmagolajat, amelyekkel az étkezések mellé kínált salátáinkat ízesíthetjük.

Sokszor összekeverjük az éhségérzetet a szomjúsággal, ezért mielőtt a hűtőszekrény felé vennénk utunkat, igyunk meg egy nagy pohár vizet és várjunk 15 percet. Ha munka közben az asztalunkon tartunk egy nagy flakonnal, sokkal többször fogunk majd utána nyúlni, kevésbé leszünk éhesek és kellőképp hidratálhatjuk a szervezetünket is. Ha egy vastagabb átmérőjű szívószálat teszünk az üvegbe és úgy isszuk meg a vizet, észre sem fogjuk venni, hogy milyen gyorsan el tud fogyni!

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)