Jump to content

Itt van az ősz, regeneráld tested-lelked!

2017. 09. 06. 12:04

Hirtelen beköszöntöttek a hűvösebb napok, azonban nem kell lemondani a testi-lelki feltöltődésről, látogass el valamelyik gyógyfürdőbe.

Mindent a gyógyvizekről...

Gyógyvíznek nevezzük azokat a magas hőfokú ásványvizeket, amelyek fizikai tulajdonságaik, vagy kémiai összetételük miatt, gyógyító hatással bírnak, ez a hatás pedig orvosilag is igazolt.  Ahhoz, hogy egy víz elnyerje a gyógyvízminősítést, alapos orvosi és balneológiai kutatások előzik meg. A gyógyvizek számtalan egészségügyi problémára nyújtanak megoldást. A gyógyvíz kúra alkalmazható ivókúraként, fürdőként és inhalációként. Egészségügyi panaszok esetén, minden esetben orvosi javaslat szükséges hozzá. A gyógyvíz fajtákat összetételük és hőmérsékletük alapján soroljuk csoportokba. Magyarországon 33°C foktól számít gyógyvíznek a víz. Gyógyító hatása pedig az összetételétől és fizikai tulajdonságaitól függ. A gyógyvizek jótékony hatása a bennük feloldott ásványi anyagoknak köszönhető. Hatásuk alapján megkülönböztethetünk többféle gyógyvizet.

Brómos- Jódos fürdő: Az inhalációs terápiák közé tartozik, ugyanis a légutakon keresztül kerül a hatóanyag a szervezetbe. Főként reumatológiai és nőgyógyászati betegségek esetén ajánlott, de magas vérnyomás kezelésére, érelmeszesedés kialakulásának megelőzésére, klimax kezelésére, emésztőrendszeri megbetegedések, epe és hasnyálmirigy problémák esetén is javallott. Ha kipróbálnád, Egerben, Karcagon és Hajdúszoboszlón is megteheted.

Szénsavas fürdő: A szénsavas fürdő elsősorban idegrendszerünkre van kedvező hatással, nyugtató, stressz csökkentő hatása segít, hogy ellazuljunk és kikapcsolódjunk. Ezen felül értágító, vérnyomáscsökkentő hatása van, alkalmazható krónikus vénás megbetegedések esetén, illetve sebgyógyulásra is kiváló. A fürdő hatására a szénsavgáz a bőrön keresztül fejti ki a hatást, afféle mikromasszázsként, amely javítja az anyagcsere folyamatokat, és fokozza a vérellátást. Gyomorproblémák és visszér esetén nem ajánlott a szénsavas fürdő használata! A szénsavas fürdőt igénybe veheted Balatonfüreden, Kékkúton, Csopakon és Répcelakon.

Kénes fürdő: Inhalációs fürdőként és a bőrön keresztül is kifejti jótékony hatását, ugyanis a kén helyileg fokozza a keringést, élénkíti a légzésünket, csillapítja a gyulladásos megbetegedéseket, inhaláció hatására a kén bekerül a nyálkahártyába, ezáltal javítja a szervezet kéntartalmát. Fürdő formájában kiváló bőrbetegségek és reumatológiai panaszok esetén. Továbbá nőgyógyászati betegségek, krónikus gyulladások esetén is eredményesen alkalmazható. Kénes fürdőre lehetőséged van, Harkányban, Hévízen, Balfon, Parádsasváron, valamint Budapesten a Rudas és Lukács fürdőben egyaránt.

Földes-meszes gyógyvíz: Gyulladáscsökkentő hatása miatt, elsősorban mozgásszervi megbetegedések esetén alkalmazzák, mindemellett szív-és érrendszeri problémák esetén is jó választás. Segít megelőzni a csontritkulást, és a már meglévő csontritkulás kezelésére is alkalmas. Vizelethajtó hatással rendelkezik, ezáltal gyógyír a veseproblémákra. Székrekedés esetén azonban a földes-meszes gyógyfürdő használata kerülendő! Budapesten, Kékkúton, Székesfehérváron. Bükfürdőn, Csopakon és Hegykőn is kipróbálhatod.

Radonos fürdő: A radon egy vízben oldódó nemesgáz, melynek gyógyhatása az általa kibocsájtott alfa-sugárzásban rejlik. Főként különféle bőrgyógyászati panaszok kezelésére alkalmazzák. Csökkenti a gyulladást a szervezetben, valamint elősegíti a szaruképződést. Ez a fajta gyógyvíz értágító hatású, csökkenti a vérnyomást, és az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát. Fürdőként és inhalációs formában is alkalmazható. Fontos megjegyezni, hogy radon tartalma miatt, csak 3-4 hetes kúra engedélyezett belőle. Mivel a pajzsmirigyre is serkentőleg hat, így pajzsmirigy túlműködésben szenvedők kerüljék. Radon tartalmú fürdő található Budapesten a Rudas és Gellért fürdőben, Hévízen, Egerben és Miskolctapolcán.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)