Jump to content

Új őrület a testalkat diéta! Próbáltad már? I.

2017. 08. 21. 16:00

Súlyfeleslegtől szenvedsz? Kipróbálnál valami hatékony és látványos diétát? Próbáld ki a testalkatodnak megfelelő diétát és könnyedén megszabadulhatsz a nem kívánatos kilóktól!

Ahhoz, hogy megjelenésünk mindig tökéletes legyen, tisztában kell lennünk a testi adottságainkkal. Akkor is lehetünk vonzóak és önbizalomtól sugárzóak, ha van rajtunk 1-2 kg felesleg. Az a fontos, hogy fogadjuk el magunkat és tanuljunk meg testalkatunknak megfelelően öltözködni. Egy jól megválasztott ruhával, ugyanis kiemelhetjük a hangsúlyos testrészeket, és „elrejthetjük” azt, amin esetleg még van mit alakítani. A női testalkatok általában olyan dolgokról kapták a nevüket, melyekhez leginkább hasonlítható arányaiban a test formája. Természetesen ezt az arányt ,a váll, derék, csípő és mellméret is befolyásolja.

Nézzük, mely testalkat milyen diétát válasszon, ha felturbózná kicsit a megjelenését.

Homokóra alkat

A homokóra alkatú nőkre jellemző, hogy válluk és csípőjük hasonlóan széles. Gyakori ennél a típusnál, a nagyobb mell és a kecses derék, de természetesen ez egyénenként eltérő lehet. Súlyproblémák esetén, ennél a típusnál a derék és csípő környékére szaladnak fel a kilók, de a szerencsés alkatnak köszönhetően, ez szemmel alig látható. A homokóra típusú nők szerencsésnek mondhatók, ugyanis a legtöbb ruha remekül áll rajtuk, legyen szó akár kebleket, akár egy lábakat hangsúlyozó darabról. Az étrend összeállítása során, minden testtípus megfelelő odafigyelést igényel, ha az optimális testsúly megőrzése a cél.

Mit együnk?

A homokóra alkatú emberek bátran fogyasszanak zöldséget, gyümölcsöt, az alma, narancs, a répa, és egyéb leves zöldségek jót tesznek egészségüknek és segítenek megőrizni az alakunkat. Ha te is ebbe a típusba tartozol, bátran fogyassz teljes kiőrlésű gabonaféléket, zabpelyhet, zabkását, korpát, hajdinát. Zsiradék helyett, ajánlott az olíva és a kókuszolaj használata a mindennapos főzések-sütések során, a sok zsírban és olajban gazdag étel ugyanis azon túl, hogy hizlal, szív és érrendszerünkre, valamint koleszterin szintünkre sincs jó hatással. Mivel a homokóra típusú egyének pajzsmirigyproblémákra hajlamosak, bátran fogyaszthatnak szelénben gazdag ételeket, melyek jót tesznek a pajzsmirigynek. Szelénben gazdag táplálékok a dió, húsok, a halak, a tejtermékek, a tojás és a hüvelyesek, minden olyan táplálék mely magas fehérjetartalmú.

Mit mellőzzünk?

A homokóra alkatú nők igyekezzék száműzni mindennapos étrendjükből a magas koffeintartalmú ételeket és italokat. A kávé, tea, forrócsokoládé, energiaitalok és egyéb koffeintartalmú italok, ugyanis károsítják a szervezetet, mindemellett hízást is okoznak, valamint a pajzsmirigynek sem tesznek jót. Mint, ahogy a fehér lisztből készült ételek sem, ezeket is célszerű kerülni. Továbbá kerüljük a puffasztó ételek fogyasztását, a brokkoli, káposzta, kelbimbó, édesburgonya, kukorica, és a szójából készült ételek, mind felboríthatják a hormonháztartást.

Körte alkat

A körte alkatú nőkre jellemző, hogy válluk keskenyebb, mint a csípőjük, a hangsúly, a derék környékén , a fenéken és a combokon van. Ezen típusnál megfigyelhető, hogy a körtéhez hasonlóan a test deréktól lefele szélesedik. Ennek a testtípusnak,  a diéta mellett a sportra is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, ugyanis a felszaladt kilók könnyen lerakódhatnak a combokon és a fenéken egyaránt. Ennek az eltüntetéséhez szükség van megfelelő mozgásra is. A körte alkatú emberekre jellemző, hogy gyorsabb az anyagcseréjük, ezért fokozottan ügyelni kell a rendszeres folyadék bevitelre.

Mit együnk?

Fogyasszunk sok rostban és antioxidánsban gazdag zöldséget, gyümölcsöt és gabonafélét. Ilyen a lenmag, káposzta, zöld leveles zöldségek, cékla, babcsíra..stb. Mindezek mellett, fogyasszunk minél több húst és tejterméket, hangsúly az alacsony zsírtartalmon legyen, ezek a termékek hallal kiegészítve jót tesznek a testednek és egészségednek egyaránt.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)