Jump to content

Élj teljes életet, előzd meg a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását!

2017. 05. 25. 19:00

A WHO legújabb jelentése szerint világszerte 422 millió ember szenved cukorbetegségben, ebből a becslések szerint, mintegy 800 ezer Magyarországon. Sokan nem is tudnak betegségükről, pedig rendszeres kezelésre szorulnának, mivel szervezetük nem termeli, vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont.

Egyre több embert érintő probléma...

A széles körű érintettség mellettm a cukorbetegség jelentőségét az is mutatja, hogy ez a szám minden évben további 5-10%-kal növekszik, hazánkban pedig az elmúlt 20 évben megduplázódott a betegek száma. Ez a növekvő tendencia − elsősorban az egészségtelen életmód hatásai következtében − tovább folytatódik annak ellenére, hogy a cukorbetegség egy olyan civilizációs betegség, amely megelőzhető, illetve aminek a megfelelő kezelésével hosszú és teljes életet lehet élni. A cukorbetegség az egész testre kihat: szív− és érrendszeri problémákat, veseelégtelenséget, vakságot okozhat és akár végtag−amputációhoz is vezethet. Sajnos a betegség súlyossága az érintettekben többnyire csak az orvosi diagnózis, vagy az első szövődmények kialakulása után tudatosul.

Változtatni kell az életminőségen…

Fontos azonban kiemelni, hogy a betegség kezdeti fázisban még életmódváltással, diétázással és súlycsökkentéssel visszafordítható. Azonban amikor már kialakult, 2-es típusú cukorbetegséggel állunk szemben, a betegnek a megfelelő vércukorszint beállításához az életviteli változtatásokon kívül napi szintű gyógyszeres kezelésre van szüksége. A már diagnosztizált diabétesz megfelelő kezeléséhez emellett elengedhetetlen a betegek megfelelő felvilágosítása a potenciális szövődményekről, azok jeleiről és kezeléséről. Előzzük meg a szövődmények kialakulását! A szövődmények fokozatosan alakulnak ki a betegség során. Minél kevésbé tartják egyensúlyban a vércukorszintet, annál nagyobb esély van a szövődmények kialakulására. Ez azonban fordítva is igaz: akár a legkisebb lépések egy egészségesebb életmód irányába már csökkenthetik a kockázatot. Az érintettek gyakran hajlamosak félvállról venni ezt az alattomos betegséget, mert sokan nem tudják, hogy az elhanyagolt cukorbetegség életveszélyes állapotot idézhet elő, és az életminőségét is jelentősen ronthatja. A cukorbetegség szív- és érrendszeri megbetegedéseket is okozhat, például magas vérnyomást, szívinfarktust, sőt szélsőséges esetben akár stroke-ot is, ezért fontos, hogy felismerése után a beteg mielőbb változtasson életvitelén.

Aktív életmóddal, egészséges táplálkozással és testsúlycsökkentéssel jelentős mértékben javítható a cukorbetegek állapota, orvos segítségével pedig meg lehet találni a beteg számára legmegfelelőbb gyógyszeres kezelési lehetőséget. Ma már számos modern gyógyszeres terápia áll a rendelkezésre a cukorbetegség kezelésére, amelyek hatékony és biztonságos vércukorszint szabályozást biztosítanak. Ezek a készítmények egyre inkább megkönnyítik az együttélést a betegséggel, az antidiabetikumok választékának bővülésével pedig már lehetővé válik a személyre szabott terápia. A megfelelő kezelés megválasztásánál tekintettel kell lenni a társbetegségekre: például az egyidejűleg fennálló szív-érrendszeri betegséget vagy a vesefunkció hanyatlást figyelembe kell venni. A cukorbetegség pontos kialakulásának az oka továbbra is kutatások tárgya, azonban a legtöbb esetben az egészségtelen táplálkozás, súlyfelesleg és a mozgásszegény életmód áll a hátterében. Amennyiben idejében felismerik a betegséget, megfelelő életvitellel, szükség esetén időben elkezdett és rendszeres gyógyszeres kezelés betartásával boldog és hosszú életet lehet élni a cukorbetegséggel.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)