Jump to content

Itt az ideje a testi-lelki felfrissülésnek!

2017. 05. 17. 14:00

A plusz kilók a tél folyamán könnyen felszaladhatnak az emberre, ami egészen a jóidő beköszöntéig nem is válik zavaróvá. A túlsúly, a hirtelen felszaladt plusz kilók komoly önértékelési problémákhoz is vezethetnek. Fontos, hogy ne a súlyod legyen a mérvadó, ha az önértékelésedről van szó! Azonban ha testi-lelki harmóniád érdekében megszabadulnál a feleslegtől, az alábbi módon, könnyedén megteheted.

Fontos megjegyezni, hogy a különféle diétáktól, fogyókúráktól, fogyókúrás készítményektől, kiegészítő táplálékoktól senki ne várjon 1-2 napon belül látványos hatást, ugyanis a szevezetnek és a léleknek is szüksége van arra, hogy hozzászokjon az új étrendhez, a változáshoz. 

A kulcsszó a türelem!

Mindig legyünk türelmesek magunkkal és a diétával szemben, hiszen semmi nem megy egyik napról a másikra. A fogyás sikeressége az anyagcserefolyamatoktól függ, ez egyénenként változó, tehát elképzelhető, hogy míg egy ismerősöd egy hónap alatt látványos változáson megy át, addig neked ez 2-3, esetleg 4 hónapba is telhet. Ilyenkor sokan feladják a küzdelmet, beletörődnek, rosszabb esetben magukba fordulnak és önostorozásba kezdenek.

Ezt el kell felejteni! Mint mindenhez, a fogyáshoz is türelemre van szükség, valamint kitartásra és nem elhanyagolhatóan életmódváltásra. Remek választás a sportolás, ugyanis nem csak a zsírégetést indítja be, de a szervezet egészségét és frissességét is garantálja. A sportolás jót tesz a kedélyállapotunknak, boldogabbnak, magabiztosabbnak, elégedettebbnek fogjuk érezni magunkat 1,5-2 óra kiadós edzés után. (Legyen szó aerobikról, tornáról, futásról, úszásról..stb).

A mozgás mellett a megfelelő étrend kialakítása és a rendszeres folyadékpótlás sem elhanyagolható!

Az ember testének jelentős része víz, éppen ezért a felnőtt szervezetnek naponta legalább 2liter vízre lenne szüksége a megfelelő folyadékpótlás érdekében. Ha a szervezet nem jut elegendő folyadékhoz akkor az anyagcserefolyamatok is lelassulnak, a vérkeringés is lelassul, ezáltal közérzetünk és kedélyállapotunk is romlik. Mindezek mellett, a fogyókúrás folyamatok is lassabban indulnak be. Ha elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, az serkenti vérkeringésünk, anyagcserefolyamatainkat, beindítják a méregtelenítést és a zsírégetés is hatékonyabbá válik. 

Nem mindegy, hogy mit eszünk...

Ha fogyni szeretnénk, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, ezek segítik a gyors anyagcserét, valamint szervezetünk kiválóan tudja hasznosítani a bennük található vitaminokat és ásványi anyagokat. Ha édességet kívánnánk, vagy nassolnivalót, akkor rágjunk helyette zöldséget és gyümölcsöt. Pl. sárgarépát, zellerszárat, karalábét...stb.

Az ételkészítésnél a fűszerezésnek is komoly szerepe van, főleg diéta idején. A chili, a bors, és a fokhagyma mind elősegíti a fogyást, serkentik az anyagcserét, valamint étvágycsökkentő hatással bírnak.  A feketebors mindezek mellett, az egészségünket is megóvja, ugyanis a benne található anyagok ellenállnak a vírusoknak és bacilusoknak. A chiliben található kapszaicin segít felgyorsítani az anyagcserét, azon felül pedig elősegíti a zsírégetést.

Mindenképpen fokozatosan szoktassuk testünket és lelkünket a változáshoz, az egészséges életmódhoz, hiszen a szervezetnek fel kell venni az új életmóddal járó ritmust, hozzá kell szoknia a hirtelen megváltozott táplálkozáshoz is.

Ilyenkor előfordulhat, hogy kedélyállapotunk megváltozik, a kezdeti cukor és édességmegvonás miatt ingerlékenyebbek is lehetünk. Azonban fokozatosan látványos eredményt érhetünk el, külsőleg és belsőleg egyaránt. A vitaminoknak, ásványi anyagoknak, a mozgásnak és a sok folyadéknak köszönhetően, energiaszintünk az egekbe szökik, memóriánk, koncentrációs képességünk javul, jókedvűek és energikusak leszünk a mindennapok során. Ha mindent betartunk, akkor a nem kívánt súlyfeleslegtől is hamar megszabadulhatunk.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)