Az alábbi ételek és adalékanyagok fogyasztása kellemetlen tüneteket eredményezhet, ezért jobb ha mellőzöd étrendedből.
Nem minden egészséges, még ha ránézésre úgy is tűnik...
Bizonyára sokan fogyasztanak a reggeli étkezés idején felvágottat, sonkát, szalámit. Azonban a szalámiban található hisztamin fejfájást, szédülést és heves szívdobogást is eredményezhet. A különféle ételek hisztamin szintje függ az érlelési folyamattól valamint attól,hogy az adott élelmiszer mennyire friss. Minél hosszabb ideig hagyjuk állni az ételt, minél tovább tároljuk, annál nagyobb eséllyel emelkedik a hisztamin tartalma, mely testi tünetekhez vezethet.
A friss hús nagyon kevés hisztamint tartalmaz, a feldolgozása során azonban az érési folyamatok következtében felhalmozódnak benne azok az anyagok,amik elősegítik a hisztamin terelmődését. A friss halban szintén nagyon kevés a hisztamin. A hal azonban könnyen romlik, és a baktériumok jelenléte a hisztamin felhalmozódásához vezethet. Az olyan feldolgozás, tartósítás , mint a sózás, füstölés, marinálás mind erősíti az ételek hisztamin tartalmát. Ez az anyag megtalálható továbbá a kolbászfélékben, füstölt húsokban és a sonkákban is. Ha gyakran fogyasztja ezeket a felvágottakat reggelire, vagy vacsorára ne lepődjön meg, ha az étkezések után a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja.Fejfájást, szédülést, heves szívdobogást, okozhat még a az alkohol, különösen a pezsgő és a vörösbor. Az olyan halak,mint a tonhal, szardínia, harcsa, hering, lazac és a makréla. Hisztamintartalma miatt, a túlzott savanyú káposzta, kovászos uborka, pizza, paradicsom, spenót, padlizsán, avokádó, hüvelyes zöldségek, trópusi gyümölcsök, sajtok, csokoládék, kávék, teák fogyasztása is kellemetlen érzést, fejfájást, szédülést okoz.
Csak óvatosan!
A boltok polcain megszámlálhatatlan olyan étel, konyhai alapanyag található, ami mesterséges ízfokozókkal gazdagított. A levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszersók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, mind tartalmaznak mesterséges ízfokozókat. A nátrium-glutamát (E-621) olyan tüneteket okozhat, mint a szédülés, gyengeség érzet, mellkasi nyomás, stressz, szorongás, frusztráció, hányinger, de okozhat olyan betegséget is,mint a cukorbetegség. A nátrium-glutamát egy fehér, íztelen (kissé talán sósabb) kristályos anyag, a glutaminsav nátriumsója. A glutaminsav, ami a fehérjéket felépítő aminosavak egyik leggyakoribbja, számos ételben természetes módon is jelen van, ilyenekételek, a tejtermékek, húsok, halak, gombák, vagy éppen a zöldborsó és a paradicsom. A szervezetünk normál működéséhez elengedhetetlen ez a glutaminsav, amely természetes úton is termelődik bennünk, a glutaminsavra szüksége van az agyunknak és immunrendszerünknek, valamint felhasználjuk az anyagcsere folyamataink során is.