Jump to content

A jó alvás érdekében

2021. 01. 25. 19:00

Az alvás létszükségletünk, ám vannak olyan befolyásoló tényezők, amelyek meghatározzák az alvásunk minőségét és az ébrenléti állapotunkat.

Előfordul, hogy 8-9 órás alvás után sem pihenten ébredünk fel, hanem meggyötörten, álmosan. Az ilyenfajta ébredés kihatással lehet az egész napunkra. Indokolatlan a fáradtság, hiszen a napi minimum 8 órás a felnőtt szervezet számára bőven elég. Hogyan csinálják azok, akik 6 órányi alvás után kirobbanó energiával ébrednek?

Időtényező

Nemcsak a túl kevés alvás, de a túl sok is okozhatja azt, hogy nem érezzük magunkat kipihentnek. Egyénfüggő, hogy kinek mennyi az elegendő pihenés, de valószínű, hogy mindenki tapasztalta már a több alvás utáni fáradtágérzetet. Ilyenkor a szervezetünk átlép egy olyan határt, ami már semmi pluszt nem ad, süt épp az ellenkezőjét érjük el tevékenységünkkel.

Minőség

Ha az alvásra szánt idő megvan, mégis fáradtak vagyunk alvás után, annak hátterében az alvás minőségében is kereshető. Hiába alszunk 8 órát, ha valami miatt felébredünk. Ügyelni kell a környezeti tényezőkre, a fényre, a hőmérsékletre, a matracra, az ágy elhelyezésére és még lehetne sorolni.

Ártó szokások

Nemcsak a diétát segíti az a szokás, hogy este 6 óra után nem jó enni. Annak a súlycsökkenésben is szerepe van, de ha nem töltjük meg a pocakot nehéz és /vagy sok étellel, akkor a jobb alvást is biztosíthatjuk magunknak. Ugyanez vonatkozik a folyadékra is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: lelkielet.co.hu | képek: pixabay.com)