Jump to content

Mi lehet az összefüggés a veseproblémák és a magas vérnyomás között?

2017. 11. 07. 12:14

A vesebetegség és a magas vérnyomás egyaránt gyakori probléma hazánkban. 

 

A vesék létfontosságú szerveink, melyek fontos szerepet töltenek be a szervezet anyagcsere folyamataiban, a kiválasztásban, továbbá elősegítik a normál hormontermelődést, és a szervezet testnedveit és azok funkcióit is nromalizálják. A vese felelős az anyagcsere folyamatok során felhalmzott anyagok eltávolításáért, valamint a szervezet vízháztartásának szabályozásában is komoly szerepe van.

Vesebetegség esetén a vesék normál működésében változás áll be, mely komoly problémákat eredményez szervezetünkben. A vesebetegség gyakran diabétesz és magas vérnyomás következményeként alakul ki. A szakértő orvosok ennek a miértjére keresik a választ.

A fáradékonyság, émelygés, étvágytalanság, bőrviszketés, és vizeletürítési panaszok a vesebetegség jellemző tünetei közé tartoznak, éppen ezért fontos megjegyezni, hogy amint valami problémát tapasztalunk, szervezetünk normál működésében változás áll fent, keressük fel kezelőorvosunkat.

A magas vérnyomás hátterében állhat veseprobléma, de a következménye is lehet súlyos vesebetegség” - mondta Barna István, a Magyar Hypertonia Társaság elnökségi tagja.

A statisztikák szerint, Magyarországon mintegy 3,2-3,3 millió magas vérnyomásban szenvedő ember él, és legalább 800 ezer vesebeteg van. Barna István elmondása szerint, a hipertóniát – a magas vérnyomást – azért is nevezik néma gyilkosnak, mert kezdetben semmilyen tünete nincs. Ehhez hasonló a vesebetegség is, amely eleinte szintén nem okoz panaszt. Az emelkedett vérnyomás esetén különböző vizsgálatokkal – köztük a vesék ultrahangos vizsgálatával – lehet kideríteni, mi állhat a háttérben. Vesebetegségre utaló jel lehet, ha valaki a vizelet mennyiségében észlel változást. A helyes diagnosztikához fontos, hogy hitelesített műszerrel, és megfelelő módon mérjék a vérnyomást.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)