Jump to content

Szánj időt a reggelire, tested-lelked hálás lesz érte!

2017. 09. 19. 10:41

Kétféle embertípus létezik, az egyik időben felébred, kényelmesen megreggelizik és utána indul munkába, még vannak az örökös rohanók, akik mindig késésben vannak, és arra sincs idejük, hogy egy csésze kávét elfogyasszanak. Pedig a nyugodt reggeli számtalan jótékony hatással bír. Nézzük melyek ezek!

Nem csak az éhséget csökkenti, de az energiaszintünket is felturbózza, ha reggelivel indítjuk a napunkat, sokkal energikusabbak és lendületesebbek leszünk. Azon túl, hogy testünket energetizálja, a szellemi teljesítőképességünkre is jótékonyan hat. Ha nem vagyunk éhesek, memóriánk, koncentrációképességünk és teljesítményünk is egyaránt növekszik.

Egy kiadós reggeli segít beindítani a szervezet anyagcsere folyamatát, valamint a zsírégető folyamatokat. Kutatásokkal bizonyították, hogy azok akik rendszeresen reggeliznek és naponta többször esznek kevesebbet, kevésbé fogékonyak a hízásra, mint akik kihagyják a reggelit, majd egyszer-kétszer esznek jóval több és kalóriadúsabb ételeket.

Biztos érezted már úgy, hogy mire beértél a munkahelyedre nem csak éhes voltál, de fájt a fejed, szédültél, ingerültebb voltál, esetleg a gyomrod is megfájdult. Ez mind azért van,mert ha nem jut idejében táplálékhoz szervezetünk, vércukorszintünk és vérnyomásunk leeshet. Ez pedig különféle kellemetlen testi tüneteket produkál. Ilyen esetekre célszerű a táskánkban tartnai legalább egy-két műzliszeletet. A rendszeres reggeli javítja a fizikai teljesítményt is, hiszen a szervezet minden nap, már reggel megkapja a normál működéséhez szükséges energiamennyiséget.

Ha valakinél rendszeres elmarad a reggeli, ebéd idején már szinte rosszul van az éhségtől, melynek hatására hirtelen mindent összeeszik. Ez teltségérzetet ad, de nem egészséges, ugyanis a hirtelen étkezés megviseli a gyomrot, fáradtak és álmosak leszünk tőle. Az ezzel járó kellemetlen teltségérzet, esetleg puffadás, vagy gyomorpanaszok megelőzhetőek a rendszeres reggelivel.

Egyes kutatások szerint, azok, akik rendszeresen kiegyensúlyozottan és nyugalmas környezetben reggeliznek, sokkal tovább élnek, mint azok akiknél elmarad a rendszeres táplálkozás. A reggeli azon túl,hogy a testre jótékonyan hat, a lélekre is pozitív hatással van. Családok és baráti társaságok sőt még kollégák remek programja is lehet egy közös reggeli, ami mellett megbeszélhetik az aktuális programjaikat, terveiket. Amolyan közösségkovácsoló erővel rendelkezik, mint minden étkezés.

Milyen a szervezet számára valójában hasznos reggeli?

Fontos, hogy már reggel juttassunk szervezetünkbe vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, gabonát. Célszerű a napot tojással, zabpehellyel, és valamilyen tejtermékkkel, pl, natúr joghurttal indítani, ezek ugyanis nagy mértékben tartalmazzák a szervezet normál működéséhez szükséges anyagokat, energiával látják el szervezetünket, valamint, normalizálják az inzulin és vércukorszintet, csökkentik a koleszterint, és elősegítik a normál emésztési folyamatokat.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)