Jump to content

Amire minden nőnek oda kellene figyelnie II.

2017. 09. 05. 13:07

Még egy világrajött kislányból kamasz, majd fiatal nő, korosodó hölgy válik, teste számtalan izgalmas változáson megy keresztül. Ezzel párhuzamosan szervezetének tápanyag- és folyadékszükséglete módosul, amelyhez ideális esetben alkalmazkodik táplálkozásával is.

A „banyakór”, avagy a menopauza

Megindulnak a szervezetben azok a folyamatok, amelyek számos nő életét megkeserítik ebben az időszakban, mint például a hőhullámok, izzadás, szívdobogásérzés, ingerlékenység, szorongás és magának a menstruációs ciklusnak az elmaradása (sokan a nőiesség elmúlásaként élik meg). E tünetcsoport viszonylag jól reagál hormonpótló kezelésre. Csökkennek az érzékszervek funkciói (látás- ill. hallásromlás), valamint megjelennek – a női nemet különösen érzékenyen érintő – bőr rendellenességek. A bőr szárazsága, rugalmasságának csökkenése, a megjelenő ráncok, szemölcsök, pigmentfoltok árulkodó jelei az idő múlásának. Ez ellen hatékony fegyver a kellő mennyiségű folyadék, a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mely antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, így hozzájárul a szabadgyökök megkötéséhez, a bőr rugalmasságának megőrzéséhez. Az étrendi tényezők mellett természetesen érdemes minőségi bőrápoló krémeket is alkalmazni, hogy kívülről és belülről is tápláljuk bőrünket!

Alapanyagcsere csökkenés – gyarapodó kilók

Minden nő szembesül a mérlegre állva azzal a problémával, hogy az évek múlásával a mutató egyre feljebb kúszik. Azoktól a plusz kilóktól, amelyeket korábban a nyár elején olyan könnyen leadtak, már csak komoly erőfeszítések árán (vagy úgy sem) sikerül megszabadulni. Tény, hogy a korral csökken az alapanyagcsere – 30-as éveinkhez képest 60 éves korra mintegy 15%-kal –, ami napi mintegy 300 kcal-val kevesebb energiaigényt jelent. Csökken az étvágy, az emésztőnedvek elválasztása, romlik a tápanyagok hasznosulása, a felszívódás hatásfoka és a béltraktus motilitása is csökken (székrekedés). Az elfogyasztott ételek mennyiségét, konzisztenciáját, fűszerezettségét az életkori sajátosságoknak, valamint az egyéni szükségleteknek megfelelően kell kialakítani. A tápanyagarányok az eddigiekhez hasonlóan alakulnak, az energia 12-15%-át fehérjékből, 30%-át zsírokból és 55-58%-át szénhidrátokból fedezzük. A fehérjék 50-50%-ban állati, ill. növényi, a zsiradékok nagyobb részt növényi forrásból származzanak. Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket preferáljuk nagyobb rosttartalmuk, és alacsonyabb glükémiás indexük miatt. Enyhe, emésztést segítő fűszerek használata javasolt. A változatos étrend fedezze a vitaminokból a szervezet igényét, mint ahogy pl. kalciumból is, hogy csökkenthessük a csontritkulás kialakulását. Egyes időskori kóros állapotoknál vitamin és ásványi anyag kiegészítés indokolt lehet.

Folyadékszükséglet alakulása idős korban

Idősebb korban csökken a szomjúságérzet, ezért fontos, hogy a környezetünkben lévő idősek figyelmét hívjuk fel a folyamatos folyadékpótlásra. A szervezet önszabályozó mechanizmusai e korszakban egyre sérülékenyebbek, labilisabbak, s bármely okból bekövetkező folyadékvesztés, vagy elégtelen bevitel könnyen felboríthatja ezt az egyensúlyt, akár életveszélyes állapotot is előidézve.

Ha úgy érezzük, nem tudjuk elfogyasztani az ajánlott napi 1,5 liter folyadékmennyiséget, változtassuk gyakrabban innivalóinkat! Az idősebb emberek gyakran kevésbé érzik a szomjúságot, ügyeljünk arra, hogy rendszeresen igyanak! A betegségek, lázas állapotok, hasmenés, hányás, vagy nagy meleg fokozza a test folyadékigényét. A kiszáradás főként az egyedül élő idősebb embereket veszélyezteti, akik – sokszor akár a memóriaromlás miatt – egyszerűen „csak” elfelejtenek inni.

Ép testben, ép lélek”

A megfelelő táplálkozás, változatos folyadékfogyasztás, rendszeres testmozgás, és az önmagukkal törődés egysége teremtheti meg azt az élettani alapot, amely lehetővé teszi, hogy idősebb korban ne az egészségügyi intézményeket látogassuk, hanem a családdal, ill. barátokkal minél több közös élményt szerezzünk. E korszaknak számos szépsége és lehetősége van, amelyekkel akkor tudunk élni, ha egészségtudatos szemlélettel, fizikai kondíciónk megőrzésével, szellemi érdeklődésünk, társas kapcsolataink fenntartásával óvjuk egészségünket, ráadásul jó példát mutatunk a következő generációknak!

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)