Jump to content

Amire minden nőnek oda kellene figyelnie I.

2017. 09. 05. 12:56

Még egy világrajött kislányból kamasz, majd fiatal nő, korosodó hölgy válik, teste számtalan izgalmas változáson megy keresztül. Ezzel párhuzamosan szervezetének tápanyag- és folyadékszükséglete módosul, amelyhez ideális esetben alkalmazkodik táplálkozásával is.

Az első 20 év nagy változásai

Az újszülöttek testének kb. 70%-a víz, mely később az élet előre haladtával csökken. A legtöbb létfontosságú folyamat vizes közegben megy végbe, így érthető, miért fontos a szervezet megfelelő hidratáltsága. Emellett már csecsemőkorban szakaszosan megindul a női nemi hormon termelődése, mely az 5.- 6. hónap körül leáll, majd 9-11 éves korban folytatódik. Ekkor válnak a lányok nemileg éretté, felgyorsul a növekedés, kifejlődnek a másodlagos nemi jellegek. Legszembetűnőbb a testalkat változása, szőrzet megjelenése az intim területeken, ill. a hangulatingadozások. A növekedésért felelős hormontermelés mély alvásban a legintenzívebb, ami jó összhangban van a fejlődő szervezet fokozott alvásigényével.

A nővé válás kellemetlen velejárója a menstruáció…

A menstruációs görcsök enyhítésének egyik legjobb módszere a rendszeres étrend; kis mennyiségű, könnyen emészthető élelmiszerek fogyasztása. Erős vérzés esetén érdemes rendszeresen több vasban gazdag húsféleséget enni, nagy C-vitamin és folsav tartalmú zöldségekkel, gyümölcsökkel kiegészítve. Bizonyos ásványi anyagokból (magnézium, kalcium) szintén növekedhet a szervezet igénye, mely fedezhető például a tejtermékekből, zöldségekből. Táplálkozási zavarok, önértékelési problémák

A fiatal lányok körében egyre gyakrabban jelennek meg táplálkozási zavarok, melyek kialakulásának okai lehetnek a média által közvetített példaképek, a kortársak kritikái, de nem elhanyagolható a szülők szerepe sem (magasabb társadalmi szintű családokban a nagyobb elvárások, bizonyítási vágy miatt jellemzőbb az előfordulás). Lelki egyensúly, stabil családi háttér és egészséges szervezet esetén leredukálható ezen betegségek kialakulásának a valószínűsége.

A nők fénykora – anyaság kontra karrier

Napjainkban, egy nőnek a harmincasnegyvenes éveiben életének talán legfontosabb döntését kell meghoznia, mégpedig, hogy a gyermekáldást vagy inkább a sikeres szakmai pályafutás lehetőségét válassza. Természetesen a kettő együtt is megvalósítható, de bármelyik utat választja egy nő, az egészség megőrzése mindkét esetben meghatározza a jövőt! A harmincas éveiben járó hölgyeknek már egyre többször forognak a gondolatai a gyermekvállalás körül. Érdemes optimális állapotba hozni a szervezetet (szükség esetén megszabadulni a fölösleges kilóktól), így könnyebb a teherbe esés, és ha megfogant a magzat, akkor kisebb a különböző egészségügyi problémák előfordulása akár a magzat, akár az anya szempontjából.

Áldott állapotban…

A várandósság alatt megváltozik a tápanyag- és folyadékigény. A fogamzás előttihez képest több energiára van szüksége a várandós anyukának a magzat, a méh, a méhlepény és az emlő szöveteinek növekedéséhez, az új szövetek alapanyagcseréjéhez és az anyai zsírraktározáshoz. Egy normál testalkatú, átlagos aktivitású kismamának az energiaszükséglete az első trimeszterben gyakorlatilag változatlan, a második trimesztertől napi 340-360, a harmadik trimesztertől további 110 kcal-val.Tehát tévhit, hogy „kettő helyett kell ennie”, mert úgy nem lenne tartható az optimális 8-10 kg-os testtömeg gyarapodás.

Testi-lelki táplálás – a szoptatás

Az édesanya fokozott folyadékszükségletét ebben az időszakban elsősorban a szoptatás indokolja, mivel a naponta kb. 850 ml anyatej termelődéséhez az anyának is – plusz 1 literrel – többet kell innia. Ennyi anyatej elválasztásához az anyukáknak a 4. hónap betöltéséig kb. napi 630, utána 520 kcal-val több energiára van szüksége. A szoptatás alatt néhány vitamin és ásványi anyag szükséglete is lényegesen megnövekedhet, ilyenek az A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, a folsav, a foszfor, a magnézium, a jód és a cink.

Azoknál az aktív korú nőknél, akik viszont inkább a karrierjük építésére fektetik a hangsúlyt szintén fontos, hogy a testüket karban tartsák – figyeljenek az egészséges táplálkozásra –, mert a megfelelő tápanyag-, ásványi anyag- és folyadékbevitel nagymértékben hozzájárul a megterhelő szellemi tevékenységek ellátásához. A stressz és kialvatlanság fokozzák a szabadgyökök keletkezését, ami hosszú távon krónikus betegségek – akár daganat – kialakulásához is vezethet. Ez megelőzhető, ha naponta fogyasztanak antioxidánsokban gazdag élelmiszereket, mint például piros bogyós gyümölcsök, brokkoli, zöldpaprika, tengeri halak, olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok. Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól, valamint támogatják az immunrendszer munkáját, így megkímélik a testet a munkamánia káros következményeitől. Öregedést lassító hatásuk révén tovább érezhetjük magunkat egészségesnek, fiatalnak. A víz szerepe szervezetünkben Az optimális tápanyagarányok, korszerű ételkészítési technológiák mellett, nagyon fontos a megfelelő folyadékfogyasztás is. A szervezet működésében a víznek szerteágazó szerepe van: biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és feszívódási folyamatokban, a salakanyagok kiválasztásában, segíti az egészséges sav-bázis egyensúly megtartását, valamint a testhőmérséklet szabályozását. Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, a szervezet kiszárad. Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai, és a szellemi teljesítőképesség, és fejfájás, koncentrációzavar jelentkezhet. Ha testtömegünk folyadéktartalmának 5%- át elveszítjük, akkor a munkaképességünk akár 30%-kal is csökkenhet! Tehát a munkahelyen is tartsunk magunk mellett egy palack ásványvizet, aminek segítségével nyomon követhető a napi folyadékfogyasztás mértéke. Egy egészségtudatos hölgy a megfelelő táplálkozás mellett odafigyel a rendszeres testmozgásra is, ami megint csak jelentősen befolyásolja a folyadékfogyasztást. Intenzív sportolásnál nemcsak vizet, hanem ásványi sókat is veszít a szervezet, melyeket izotóniás italokkal célszerű pótolni, így elkerülhető a dehidratáció vagy az izomgörcsök. A nők esetében nem lehet elhanyagolni az esztétikumot sem, ezért fontos belülről is, a megivott vízzel, hidratálni a bőrt, hogy az hosszan megőrizze rugalmasságát, és így hozzájáruljon egy „sikeres nő” megjelenéséhez!

Hazánkban 1,3 millió, 60 év feletti hölgy él, mely a női lakosság 24%-a. A nők születéskor várható élettartama Magyarországon 76 év – ez 8 évvel több a férfiakénál –, melynek egyik oka lehet, hogy a hölgyek többet foglalkoznak egészségükkel, gyakrabban járnak szűrésekre. Ebben a korosztályban manifesztálódik számos egészségi probléma, szűnik meg a munkaviszony, repülnek ki a gyermekek. Lelkileg megterhelő időszak, épp ezért fontos, hogy jó egészségi állapotban érjen bennünket a változás.

(Forrás: lelkielet.hu, mdosz.hu l Kép: pixabay.com)