Jump to content

Izzadékony vagy? Figyelj oda, mert betegséget is jelezhet!

2017. 07. 20. 15:00

Ebben a nagy melegben az ember akaratlanul is izzad, ez egy kellemetlen, de teljesen természetes dolog. Azonban kevesen tudják, hogy a megváltozott, intentív testszag mögött komoly problémák is húzódhatnak.

 

Odafigyelsz a személyes higiéniára? Rendszeresen használsz dezodort? És még is kellemetlenül érzed magad a testszagod miatt, figyelj oda tested jelzésére, és ha szükséges keresd fel kezelőorvosod. Bizonyos ételek és gyógyszerek hatására a verejték szaga intenzívebbé válhat, sok fokhagyma fogyasztása esetén, például a bőrünkön is lehet érezni a hagymaszagot. A kellemetlen, megváltozott testszag főként a lábak, hónalj és a nemi szervek környékén érezhető, ahol a legtöbb verejtékmirigyünk található.

Mire figyeljünk?

Ha kesernyés szagot éreznénk, az a koleszterinszint megváltozására utalhat, ugyanakkor különféle mérgezések esetén is érezhető. Ilyen esetben azonnal forduljunk orvoshoz. A fokhagymához hasonló illatot akkor is érezhetjük, ha sok foszfor található a szervezetünkben.

Cukorbetegség nem csak acetonos lehelettel társul, de a verejték szaga is intenzívebbé édeskésebb, gyümölcsösebb illatúvá válik. Ha túl sok szénhidrátot fogyasztunk, szintén a gyümölcsösebb illat lesz a jellemző. Májbetegségek esetén ammóniára emlékeztőt, szúrós illatúvá válik a verejték. Ha kevés folyadékot fogyasztunk, nem csak izzadtságunk lesz kellemetlenebb,de kellemetlen szájszagra is számíthatunk. A daganatos elváltozások, ciszták, petefészek problémák is mind hatással vannak a hormontermelődésre, ennek következtében a verejtékezést szagát és intenzitását is befolyásolják. Klóros, szúrós izzadtásgszag esetén célszerű felkeresni a kezelőorvost, hogy kizárhatóak legyenek ezek a súlyos betegségek.

A nők testszaga normál esetben, nagy melegben a hagymáéra emlékeztet, míg a férfiaké a magasabb zsírsav értékek miatt, inkább a sajtéra. Az biztos, hogy a testszag önmagában is igen kellemetlen, hiszen ha váratlan helyzetben izzadunk le hirtelen, az szorongató érzést is kiválthat belőlünk. Minden ember izzad, ez a természetes folyamata a test normál működésének, azért ,hogy ne érezd magad kellemetlenül, ne legyél szorongó miatta célszerű magadnál hordani, főleg a nagy melegben, nedves törlőkendőt, dezodort, parfümöt, így bármikor felfrissítheted magad. Ha pedig valamilyen illat beli változást tapasztalsz nem árt kivizsgáltatnod magad.

 

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)