Jump to content

Hátfájás? Derékbántalmak? Nem csak testi, de lelki oka is lehet…

2017. 07. 14. 13:00

A mindennapok során hátunk és gerincünk jelentős terhelésnek van kitéve. Így nem ritka, hogy akár egyik pillanatról a másikra, időről-időre meg kell küzdenünk a kellemetlen hátfájással.

Néha elég egy rossz mozdulat és rögtön „beáll”az ember dereka, háta vagy épp megfájdul a gerince. A gerinc és hátpanaszok igen komplex problémát jelentenek, ezért fontos, hogy mielőtt öngyógyításba kezdenénk, keressünk fel szakorvost, hogy segítségünkre legyen a probléma forrásának feltárásában.

Mi állhat a háttérben?

Ahhoz, hogy a panaszok kezelhetőek és megszüntethetőek legyenek, minden esetben szükséges feltárni, hogy mi okozza a kellemetlen tüneteket.  A gerinc/hát fájdalmaknak nem csak testi, de lelki oka is lehet. Az állandó stressz, feszültség, frusztráció, szorongás, valamint, ha olyan érzésünk van, mintha óriási teher lenne a hátunkon, előbb utóbb valós fizikai fájdalmat fognak generálni. Mindezek mellett, a panaszok hátterében genetikai okok, fejlődési rendellenesség, helytelen testtartás, gerincferdülés, porckorongbetegség, csigolyakopás, és egyéb okok is állhatnak.

A lelki eredetű problémáknál fontos, hogy a lelkünket is rendbe kell tenni, mert csak utána tudjuk testünket is harmóniába hozni önmagunkkal és megszüntetni a kellemetlen testi panaszokat.

Hát és derékfájást okozhat továbbá, a szülés, a súlyproblémák, elhízás, a túlzott fizikai terhelés, ülőmunka, és a mozgásszegény életmód is.
Fontos, hogy ha fizikai munkát végzünk, időről-időre tartsunk szünetet, mert egy idő után a gerincoszlop túl lesz terhelve, mely később komoly problémákat eredményez majd.

Ha ülő munkát végzünk, óránként kelljünk fel az asztaltól, és nyújtsuk ki magunkat, mozgassuk át testünket. Továbbá, vesemedence-gyulladás, influenza, nátha, légúti betegségek is okozhatják a kellemetlen hátfájást.

Mit tehetünk ellene?

A panaszok részleges, ideiglenes és hosszan tartó kezelésére, számtalan módszer létezik. Bizonyos esetekben, orvosi utasításra különféle fájdalomcsillapító gyógyszereket kell szedni, de van amikor elégnek bizonyul a borogatás, fürdő, masszázsterápia, csontkovács felkeresése, gerinc tehermentesítése, valamint gyógynövények, melyeket krémként, fürdőolajként, illóolajként is hasznosíthatunk.

Mely gyógynövényeket alkalmazzuk gerinc és hátproblémák esetén?

A levendula, kamilla, árnika, macskagyökér és citromfű, garantáltan jótékonyan hat majd. Készítsünk a növényekből főzetet, majd ha elkészült adjuk hozzá a fürdővízhez.

A feketenadálytő remek választás ezen problémákra, kenőcs formájában kenjük az érintett problémás területekre, alaposan masszírozzuk/dörzsöljük be a fájdalmas helyekre.

Másik módszer amivel enyhíthető a fájdalom, ha stimuláljuk az akupresszúrás pontokat a hátunkon. Soha ne okozzunk intenzív fájdalmat, ha ezt a módszert választjuk. Középső és mutató ujjunk segítségével nyomjuk a hát ezen pontjait, kb. 20-30 mp-ig. Ne hagyjuk ki a lapockát, a hátat, a derkat, majd a derék alatti csontos területeket sem.

Fontos a mozgás...

Vannak különféle gyakorlatok, melyeket akár ülve is végezhet. A lényeg,hogy a tartásunk mindig egyenes legyen. Támaszkodjunk egy széknek, egyenes háttal üljünk, hajtsuk fejünket jobbra, majd balra, a fülünket érintsük a vállunkhoz. Majd lassan nézzünk jobbra és balra.Majd ismételjük ezt meg a felsőtestünkkel is, úgy hogy a lábaink ne mozogjanak velünk egyszerre. Időnként nem árt felállni, nyújtózkodni, karjainkat emeljük a magasba, fordítsuk ki-be, és hajoljunk előre néhányszor,úgy, hogy lábfejünket probláljuk megérinteni közben.

A korábban említett gyógynövények csodát műlvelnek testtel és lélekkel egyaránt, elég egy 15-20 perces meleg fürdő, illóolajok és főzetek társaságában. A forró fürdő ellazítja a testet-lelket, segít enyhíteni a fájdalmat, ugyanis oldja a hát izmainak feszülését.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)