Abonyi Orsolya dietetikus szerint, nyaraláskor is érdemes gyümölccsel kezdeni a napi étkezést, ehhez a sárgabarack kiváló választás lehet, hiszen magas béta-karotin tartalma segíthet az óhajtott barnább bőr elérésében.
Mit fogyasszunk még?
A likopin tartalmú paradicsom és görögdinnye elfogyasztása jót tesz a szívnek, érrendszernek, és a zöldségek fogyasztása is ajánlott. Amennyiben színes az étkezésünk, akkor a fitonutriensek közül igen sok fog bejutni a szervezetünkbe.
Mik azok a fitonutriensek?
A Fitonutriensek a zöldségekben és gyümölcsökben található jótékony hatású vegyületek. A növények védekező rendszerének fontos elemei, fogyasztás után, az emberi szervezetben is kifejtik jótékony hatásukat. Remek antioxidánsok, megkötik a szabad gyököket. Valamint segítenek megelőzni a szervezet gyulladásos betegségeit, normalizálják a keringést, és csökkentik a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét. A fitonutriensek jótékony hatásukat a szervezetben, a vitaminokkal, ásványi anyagokkal és élelmi rostokkal együtt fejtik ki. Minél színesebben táplálkozunk, annál jótékonyabban hatnak egészségünkre.
Tarstunk mértéket...
Vigyázni is kell azonban ezekkel, a legújabb magyar táplálkozási ajánlással mindenki tudja ellenőrizni, hogy számára mi lehet a határ a különböző összetevők közül.
A dietetikus szerint, zöldségből és gyümölcsből naponta 40-50 dekagrammot szabad bevinni a szervezetbe, amiben több legyen a zöldség, mint a nagyobb cukortartalmú gyümölcs. Nem fog a szervezet számára problémát jelenteni, ha esetleg késő este is eszünk kis mennyiségű gyümölcsöt, és az sem, ha egyszerre eszünk gyümölcsöt és zöldésget.