Jump to content

A pitypang gyógyereje...

2017. 05. 26. 18:00

Sokan nem is tudják, de a pitypang több, mint egy „gyomnövény”. Tavasszal és nyáron szinte minden kertben és füves területen fellelhető, sokan mégis gazként megszabadulnak tőle.

Miben rejlik az ereje?

A pitypang, másnéven gyermekláncfű számtalan jótékony hatással rendelkezik. Fogyasztható nyersen és főzetként is egyaránt.  Vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag, található benne a szervezetünk számára hasznos A-, B-,C-, D- vitamin, valamin kálium, vas, magnézium és cink.A varázsereje a szárában található fehér, tejszerű anyagnak köszönhető, mely jótékonyan hat a májra, vesére, epére.

Mire jó?

Antioxidáns hatása immunerősítő, valamint segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.  Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A belőle készült főzet elősegíti az anyagcserefolyamatokat, a méregtelenítést, a vese, a máj és az epe normál működését.  

Készíts belőle főzetet...

A friss növényt áztassuk be egy éjszakára, majd öntsük le róla a vizet, ezután tegyük egy edénybe és öntsünk rá forróvizet. 10-15 percig hagyjuk állni, hagyjuk hűlni. A főzet langyosan fogyasztható.

Hogyan fogyasztható?

A növény minden része fogyasztható, készíthető belőle főzet, tea, krém, hamis méz, salátában friss növény formában is fogyasztható.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)