Jump to content

Új gyógyszer érkezik a skizofrénia kezelésére?

2017. 05. 21. 11:26

A Richter Gedeon gyógyszergyár, egy új gyógyszerrel állt elő, mely hamarosan itthon is elérhetővé válik.  A gyógyszer a felnőttkori bipoláris zavart és a skizofréniát „orvosolja”.

A gyógyszerről...

A Richter eredeti fejlesztésű antipszichotikuma várhatóan két hónap múlva megkapja az összes európai uniós tagállamra érvényes forgalomba hozatali engedélyt, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pozitív véleményt adott ki a skizofrén felnőtt betegek kezelését célzó cariprazine-ra.

A Richter kutatói által felfedezett cariprazine 2016 márciusában került forgalomba az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a termék értékesítési jogait az Allergan birtokolja. A szert a Richter és az Allergan közösen fejlesztették skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére. Tavaly augusztusban a Richter megállapodást kötött a Recordati olasz céggel a készítmény kizárólagos forgalmazására a nyugat-európai piacon, valamint Algériában, Tunéziában és Törökországban.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója szerint, az EMA által kiadott pozitív vélemény jelentős mérföldkőnek tekinthető a Richter originális kutatási programjában. “Bár számos kezelési lehetőség elérhető a skizofréniában szenvedő betegek számára, a kielégítetlen orvosi igény továbbra is fennáll, így mi elkötelezettek maradunk, hogy egy újabb kezelési lehetőséget tegyünk elérhetővé azoknak, akik ebben az összetett kórképben szenvednek”.

 

Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője, Kiss Mónika a bejelentéssel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy jó esetben akár még az idén megkezdődhet az európai értékesítés, mivel a Richter és a Recordati megállapodást kötöttek a nyugat-európai forgalmazásra. A megállapodás értelmében, a szerződés aláírásakor teljesített mérföldkő kifizetés mellett, a Recordati további mérföldkő kifizetéseket teljesít a termék engedélyezési eljárásának, valamint forgalomba hozatalának függvényében.

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)