Jump to content

A hyperhidrosis problémája

2017. 05. 17. 20:02

Gyakori izzadás? Rendszeres tisztálkodás ellenére is állandó, kellemetlen testszag? Mi állhat a hátterében?

Mi okozza a problémát?

Kialakulásáért az apokrin mirigyek a felelősek,melyek a szervezet hormonális hatására folyamatosan váladékot termelnek. Ezek a mirigyek testünkön,  a hónaljban, emlőudvarban, a végbél és a nemiszervek környékén fordulnak elő. A mirigyek által termelt váladék színtelen és szagtalan, azonban, ha hosszabb ideig a bőr felületén marad, akkor az adott területeken elszaporodhatnak a baktériumok, melyek egy idő után lebonjták a mirigyek által termelt váladékot, azaz az izzadtságot.

Ennek a bomlási, erjedési folyamatnak az eredménye a jellegzetes, kellemetlen, savanyú, csípős, dohos, intenzív testszag.

Mi okozhatja?

A hyperhidrosis (túlzott izzadás) genetikai eredetű, de bizonyos hormonháztartást befolyásoló gyógyszerek is kiválthatják. Mindezek mellett a táplálkozás is hatással van a verejtékezésre, ugyanis az erőteljes fűszerel, a túl sok hagymafogyasztás, a káros szokások, mint az alkoholfogyasztás, drogfogyasztás, dohányzás csak rontanak a problémán.

Mit tehetünk ellene?

Nagyon kellemetlen tud lenni, ha bizonyos helyzetekben nem csak látszólag ver le minket a víz, de a testszag miatt, mások számára is érezhetővé válik a probléma. Számtalan kenőcs, dezodor, spray, fertőtlenítő szappan és parfüm áll rendelkezésünkre a probléma orvoslására, vagy ideiglenes elfedésére. Valamint fontos gondot fordítani az érintett területek szőrtelenítésére is, ugyanis a szőrszálakon könnyedén megtapadnak a baktériumok, ami fokozza az izzadást és a kellemtlen testszagot.

Ha ez sem segít...

Bizonyos esetekben, amikor a fentebb említett szerek nem bizonyulnak elégnek, kérhetünk speciális antibiotikum tartalmú készítményeket a bőrgyógyásztól, ezek azonban csak recept által elérhetőek.

Egyes betegeknél annyira elmérgesedik a hyperhidrosis problémája,hogy a bőrgyógyász elrendelhet sebészeti beavatkozást is, mely során elszorítják azokat az idegeket, melyek a verejtékmirigyek termelődéséért felelősek. A fejlett technológiának köszönhetően, ma már könnyedén orvosolható a probléma akár lézeres úton is. Ezesetben lézersugárral  roncsolják szét az izzadásért felelős mirigyeket.

 

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)