Jump to content

Maradt a húsvéti sonkából? Ne ess kétségbe, inkább főzz belőle valami finomat!

2017. 04. 19. 15:00

A húsvét elengedhetetlen „kelléke” az ínycsiklandó húsvéti sonka. Előfordulhat azonban, hogy a többi finomság és sütemény mellett nem fogyott el az összes. Ne aggódj, nem megy kárba az étel, ilyenkor nem kell más, mint egy kis kreativitás és finom ételeket készíthetünk a megmaradt sonkából.

Sonkakrémleves

Hozzávalók

  • főtt sonka, húslé
    krutonkocka/kenyérgolyó
    reszelt sajt
    tejföl
  • egy kevés liszt
    só, bors

Előfordulhat, hogy túlfőtt a sonka, és szeleteléskor könnyen darabokra esik szét, ez kiváló a sonkakrémleveshez. A húslét és a sonkadarabokat tegyük egy lábasba és botmixerrel turmixoljuk össze, ízesítsük sóval és borssal, ha ez kész sürítsük tejfölös, lisztes habarással, és már kész is a finom leves. Díszítésként és extra ízesítésként szórjuk meg krutonkockával, kenyérgolyóval és reszelt sajttal.

Sonkás melegszendvics

  • sonk
  • só, bors
  • kenyér, kifli, zsömle
  • sajt

Besamel mártáshoz

  • 5dkg vaj
  • 5 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • szerecsendió

Olvaszd meg a vajat majd pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Öntsd föl a tejjel és keverd el csomómentesen, lassú tűzön, gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Ha kész a mártás, akkor besűrüsödik. Általában 8-12 perc alatt elkészül. Ha a mártás kész, daráljuk le a megmaradt sonkát. Keverjük össze a mártással és már kész is a szendvicskrém. Ízesíthetjük snidlinggel, kolbásszal, fokhagymával. Mielőtt a sütőbe tesszük, ne felejtsük el alaposan meghinteni reszelt sajttal.

Rétes, ami nem édes

A húsvéti édességek után, nem árt egy kis sós finomság

Sonkás-káposztás rétes

  • savanyú káposzta
  • apróra vágott sonka
  • réteslap
  • tejföl
  • pirospaprika
  • só, bors
  • vöröshagyma
  • paprika

A savanyú káposztát pároljuk meg, majd adjuk hozzá az apróra vágott sonkát. Ízesítsük kedvünk szerint sóval, borssal, paprikával.  A réteslapokat nyújtsuk ki és töltsük meg a sonkás káposztás töltelékkel. és megsütjük. A vöröshagymából és a paprikából, pirospaprikával, sóval és borssal ízesített mártást készítsünk. Amikor elkészült adjunk hozzá egy kis tejfölt. Az elkészült réteseket óvatosan öntözzük meg a paprikás-tejfölös mártással.

Ezek a finomságok garantáltan elnyerik majd a család tetszését, és azon sem kell sokáig gondolkodni mi legyen a menü az ünnepek után.

(Forrás: lelkielet.hu l Kép: pixabay.com)