Sonkakrémleves
Hozzávalók
- főtt sonka, húslé
krutonkocka/kenyérgolyó
reszelt sajt
tejföl - egy kevés liszt
só, bors
Előfordulhat, hogy túlfőtt a sonka, és szeleteléskor könnyen darabokra esik szét, ez kiváló a sonkakrémleveshez. A húslét és a sonkadarabokat tegyük egy lábasba és botmixerrel turmixoljuk össze, ízesítsük sóval és borssal, ha ez kész sürítsük tejfölös, lisztes habarással, és már kész is a finom leves. Díszítésként és extra ízesítésként szórjuk meg krutonkockával, kenyérgolyóval és reszelt sajttal.
Sonkás melegszendvics
- sonk
- só, bors
- kenyér, kifli, zsömle
- sajt
Besamel mártáshoz
- 5dkg vaj
- 5 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- só
- szerecsendió
Olvaszd meg a vajat majd pirítsd meg benne a lisztet 2-3 percig. Öntsd föl a tejjel és keverd el csomómentesen, lassú tűzön, gyakran kevergetve főzd meg a lisztet a tejben. Ha kész a mártás, akkor besűrüsödik. Általában 8-12 perc alatt elkészül. Ha a mártás kész, daráljuk le a megmaradt sonkát. Keverjük össze a mártással és már kész is a szendvicskrém. Ízesíthetjük snidlinggel, kolbásszal, fokhagymával. Mielőtt a sütőbe tesszük, ne felejtsük el alaposan meghinteni reszelt sajttal.
Rétes, ami nem édes
A húsvéti édességek után, nem árt egy kis sós finomság
Sonkás-káposztás rétes
- savanyú káposzta
- apróra vágott sonka
- réteslap
- tejföl
- pirospaprika
- só, bors
- vöröshagyma
- paprika
A savanyú káposztát pároljuk meg, majd adjuk hozzá az apróra vágott sonkát. Ízesítsük kedvünk szerint sóval, borssal, paprikával. A réteslapokat nyújtsuk ki és töltsük meg a sonkás káposztás töltelékkel. és megsütjük. A vöröshagymából és a paprikából, pirospaprikával, sóval és borssal ízesített mártást készítsünk. Amikor elkészült adjunk hozzá egy kis tejfölt. Az elkészült réteseket óvatosan öntözzük meg a paprikás-tejfölös mártással.
Ezek a finomságok garantáltan elnyerik majd a család tetszését, és azon sem kell sokáig gondolkodni mi legyen a menü az ünnepek után.