Jump to content

Cipővel a lakásba? Felejtsd el!

2017. 04. 14. 19:00

Számos kutatás bebizonyította, hogy rengeteg kórokozót bevihetünk a cipőnk talpán az otthonunkba. De vajon ez elég ok-e arra, hogy az ajtón kívül hagyjuk a lábbelinket?

Kevin W. Garey, a houstoni egyetem gyógyszerészeti részlegének elnöke szerint, a cipő levétele egyrészt nem csak az illendőség miatt fontos. A higiénia szempontjából is meghatározó, mit hordunk be az otthonunkba a lábbelinkkel, ugyanis számos mikroorganizmus, baktérium hemzseg a cipőnkön, néha pedig még igen veszélyes baktériumokat is bevihetünk a lakásba.

A baktérium nem válogat…

A kórokozókra idősek és fiatalok is egyaránt fogékonyak. A patogén baktériumok hasmenést, de akár agyhártyagyulladást is okozhatnak. A baktériumok pillanatok alatt, és nagyon könnyen bekerülhetnek az ember otthonába, ahonnan kiűzni nem is olyan egyszerű őket. Ezek a kórokozók ugyanis rendkívül ellenállóak.

A kutatásról…

Dr. Garey azon kutatócsoport tagja volt, amely azt vizsgálta, hogy a Clostridium difficile, más néven C. difficile nevű baktérium milyen arányban van jelen a cipők talpán: ez a baktérium a felelős mintegy félmillió fertőzésért az Egyesült Államokban, amely számos halálesetet eredményezett. A kutatók két év alatt 2500 mintát gyűjtöttek össze, amely alapján megállapították, hogy a cipők 26,4 százalékán kimutatható volt ez a baktérium: ez a mennyiség mintegy háromszorosa a konyhákban és fürdőszobában található kórokozóknak.

Egy ausztrál kutatás eredményei kimutatták, hogy a vizsgált cipők 40 százalékán a Listeria monocytogenes nevű fakultatív anaerob, intracelluláris élősködő baktérium volt megtalálható.  Egy német tanulmány arra világított rá, hogy egy farmon vagy mezőgazdasági üzemekben megforduló ember cipőjén egyértelműen kimutatható az E.Coli baktérium.

Néhány lakástulajdonos még attól is tart, hogy a vendégek zokniban is kórokozókat visznek be az otthonukba, ám a kutatók szerint bár tény, hogy így is előfordulhat baktérium a zoknikon, azonban jóval kevesebb, mint a cipőkön.

 

(Forrás: lelkielet.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)